Van acteur in een kinderserie naar zanger en songschrijver in een poprockband: het is een niet alledaagse overgang, maar Steven Bossuyt, alias Sherman, bewijst dat het kan. Deze 31-jarige West-Vlaming was in een vorig leven vooral bekend als acteur in Spring, maar heeft dat leven voorgoed achter zich gelaten. Een verblijf in Londen en enkele stevige singles later staat Steven te popelen, ambitieus en vol goede moed voor de toekomst. In een volkscafé in Mechelen peilden wij naar het hoe en waarom van zijn carrièreswitch, en vooral: wat mogen we nog van Sherman verwachten?
Indiestyle: Je hebt nu net een eerste EP uitgebracht (met de drie reeds verschenen singles en een pianoversie van het recent verschenen ‘One Way Town, red.). Waarom eerst een EP, en niet meteen een volledig album?
Steven Bossuyt: Die eerste twee singles waren al een hele tijd geleden opgenomen. Bij het schrijven van nieuwere nummers, die op de full-cd zullen staan, kwam ik tot de constatatie dat die songs van een iets andere aard zijn. Het leek me dan ook beter om die eerste singles te combineren in een eerste fysieke release. Zo kan ik de latere plaat ook een mooier geheel laten vormen.
Indiestyle: ‘On Your Side’ is indertijd vrij snel opgepikt door Stubru en een breder publiek. Leverde dat extra druk op voor het maken van de rest van de plaat?
Steven Bossuyt: Als je een populair nummer hebt gemaakt, zullen mensen je daar altijd een beetje op vastpinnen. Dan wordt het iets moeilijker om te differentiëren of een breder spectrum proberen aan te spreken. Maar ik denk dat mijn liedjes sterk genoeg zijn om die vergelijking aan te kunnen. Ik vind de songs van de plaat persoonlijk zelfs beter dan de singles die nu al uit zijn. Het is vooral belangrijk om met dingen naar buiten te komen waar je trots op bent. Ik zal het ook niet zo erg vinden indien die nummers niet zo enthousiast opgepikt worden als ‘On Your Side’.
Indiestyle: Hoever staat het eigenlijk met die cd?
Steven Bossuyt: Zeer goed. Ze is al opgenomen, en binnenkort wordt alles gemixt. Ik denk dat ze tegen begin volgend jaar af zal zijn. Vanaf dan is het uitkijken naar de release.
Indiestyle: Hoe groot is de inbreng van de andere muzikanten in Sherman geweest bij het maken van de songs?
Steven Bossuyt: Ik schrijf alle nummers en arrangementen zelf, maar uiteraard hebben andere mensen ook hun inbreng. Om te beginnen zit ik in de preproductiefase samen met Jeroen Swinnen (de producer, red.), waar nog wel wat zaken worden aangepast. En wanneer de muzikanten hun delen inspelen, is dat evenzeer het geval: als de drummer zijn partij inspeelt, is het niet meer dan logisch dat er hier en daar wat eigen accenten worden gelegd.
Indiestyle: Is Sherman dan vooral jouw soloproject, of zie je het meer als een band?
Steven Bossuyt: Het is mijn alterego, maar wel met een vaste band errond. Het zijn dus niet zomaar gelegenheidsmuzikanten. Dat betekent niet dat ik nooit solo speel: zo heb ik recent nog op mijn eentje een paar supports in Nederland gedaan (van Racoon in Paradiso, red.). Beiden hebben hun charmes: het is leuk als je met andere mensen samen een publiek kan veroveren. Langs de andere kant is de uitdaging groter om dat alleen te doen. Al is het op technisch gebied wel gemakkelijker om alleen te spelen: je moet met slechts één instrument rekening houden. Als je met vijf op een podium staat, is het moeilijker om de juiste balans te vinden. Het is gewoon een hele andere ervaring om dat solo te doen: ik stapte in Amsterdam in mijn eentje die uitverkochte zaal binnen, met enkel mijn gitaar onder de arm. Dat is natuurlijk wel even stressen.
Maar het is wel leuk om zo’n voorprogramma te verzorgen: ik merkte achteraf dat ik toch wat mensen nieuwsgierig had gemaakt. Bovendien kreeg ik op zo’n manier de kans om op plaatsen en in zalen te komen waar ik anders, in dit stadium van mijn carrière, nooit de kans toe zou krijgen.
Indiestyle: Je laatste single, ‘One Way Town’, werd vergezeld van een nogal aparte videoclip. Je wordt daarin wel heel zwaar op de proef gesteld. Wat was daar het idee achter?
Steven Bossuyt: Het is eigenlijk redelijk serieus bedoeld. Het nummer gaat over het ondervinden van een soort tegenstand, een richting waar je tegenin probeert te gaan. Het leek me symbolisch wel mooi om gewoon één iemand in beeld te brengen die de tekst probeert te zingen en met allerlei soorten tegenkanting te maken krijgt. Het was wel een zware dag: eerst moesten we alles repeteren, omdat dat in één keer gefilmd moest worden. Dus eerst hebben ze een hele dag op mij zitten kloppen, om dat erna nog eens over te doen voor de camera. En zelfs dan hadden we nog eens meerdere takes nodig. Ik denk dat we vier of vijf hemden gebruikt hebben voor die clip. Maar ach, het waren toch maar van die goedkope brolhemden (lacht).
Ik kan niet zeggen dat ik echt ontzettend trots ben op mijn acteercarrière. Ik haal simpelweg meer voldoening uit het maken van muziek
Indiestyle: Je was eerst acteur in Spring, nu heb je je volledig op de muziek gestort. Vanwaar die plotse overgang?
Steven Bossuyt: Ik was het acteren niet echt beu, maar ik kwam tijdens mijn acteeropleiding aan het Conservatorium eigenlijk tot de constatatie dat ik veel liever muziek maakte dan dat ik acteerde. Ik speel ook al muziek sinds ik in het middelbaar zat. Ik voelde me bovendien niet helemaal op mijn gemak in het acteermilieu. Ik zie mezelf dan ook niet snel nog terugkeren naar het acteerwerk.
Indiestyle: Kijk je dan met enig plezier terug op die periode?
Steven Bossuyt: Ik heb me wel geamuseerd, maar als ik het opnieuw zou kunnen doen, denk ik dat ik nee gezegd zou hebben. Ik kan niet zeggen dat ik echt ontzettend trots ben op mijn acteercarrière. Ik haal simpelweg meer voldoening uit het maken van muziek.
Indiestyle: Is het makkelijker om in de muziekwereld voet aan de grond te krijgen met de bekendheid die je via je acteercarrière hebt opgebouwd?
Steven Bossuyt: Ik denk dat het soms zelfs tegen je kan werken, omdat mensen je teveel zien als een acteur in kinderseries in plaats van als een serieuze muzikant. Maar het is ook sowieso moeilijker om ergens te geraken in de muziekwereld. Voor waar ik nu sta met Sherman heb ik harder moeten werken dan als acteur. Als acteur kom je immers in een productie terecht die andere mensen voor jou opzetten. Studio100 is een bekend productiehuis en Ketnet een bekende zender, waardoor je eigenlijk heel snel bekendheid kan verwerven met relatief weinig eigen inbreng. Je speelt gewoon je rol. Bij Sherman doe ik alles zelf: de muziek, de videoclips, de promotie,… Bovendien ben je niet de enige die op de radio gedraaid wil worden: de concurrentie is bikkelhard. Maar ik kan niet klagen: ik ben al heel tevreden met de media-aandacht en promotie die ik reeds gekregen heb.
Het buitenland zal altijd een hoofddoel blijven
Indiestyle: Hoever reiken je ambities met Sherman?
Steven Bossuyt: Ik ben toch redelijk ambitieus als het op dit project aankomt. Ik zie het echt internationaal: dat is ook de reden waarom ik enkele jaren geleden naar Londen ben getrokken om daar mijn carrière op poten te zetten. Het buitenland zal altijd een hoofddoel blijven. In België loopt het momenteel zeer aardig, maar het is de bedoeling om in de toekomst ook buiten de landsgrenzen iets te bereiken.
Indiestyle: Heeft die verhuis naar Londen je zoveel voordelen opgebracht? Zou je even ver gestaan hebben als je in België was gebleven?
Steven Bossuyt: Die verhuis op zich heeft misschien niet zo’n grote rol gespeeld, maar toen ik op een gegeven moment een sessie op BBC Radio mocht komen spelen is er toch een en ander in beweging gekomen. Toen merkte ik wel dat mensen hier interesse kregen omwille van wat ik in Londen kon doen. Die sessie is er ook maar zeer toevallig gekomen: ik werkte in Londen in een koffieshop, en daar bleek een van mijn regelmatige klanten toevallig een producer bij BBC Radio te zijn. Ik heb hem dan maar een demo meegegeven, met onder meer ‘On Your Side’ erop. Dat vond hij een sterk nummer, en toen later de kans kwam om die sessie te doen, heb ik uiteraard geen seconde getwijfeld. Een kwestie van geluk, maar ik geloof wel niet echt in het toeval. Geluk dwing je af (lacht).
Indiestyle: Hebben mensen in Engeland die single opgepikt?
Steven Bossuyt: Engeland is natuurlijk een moeilijk land. De concurrentie is daar nog harder dan hier. Het is dan ook ontzettend moeilijk om daar als independent, dus los van een grote platenfirma, een constante airplay te verzekeren. Maar al bij al vond ik het wel al straf wat ik daar heb kunnen doen: tenslotte ben ik er volledig van nul begonnen.
Indiestyle: Maar in de toekomst – bijvoorbeeld bij de release van je full-cd – zou een contract bij een grote platenfirma je dus geen windeieren leggen. Heb je geen schrik om dan teveel aan vrijheid te moeten inboeten?
Steven Bossuyt: Je hebt natuurlijk een management dat ervoor moet proberen zorgen dat de voorwaarden goed zijn. Er zijn al gesprekken geweest met majors, maar de reden waarom ik nog niet getekend heb, is omdat het nog niet volledig is wat het moet zijn. Ik wil niet de fout maken van te snel te gaan, alles moet in orde zijn. Het is moeilijker om ergens te geraken zonder label, maar ik wil pas tekenen onder de juiste voorwaarden. Eenmaal het album er is, zal er wat dat betreft hopelijk vooruitgang geboekt worden.
Indiestyle: We hopen met je mee. Bedankt voor dit gesprek en nog veel succes met de EP en de plaat