Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.
Carly Rae Jepsen: Dedicated: side b
De eerste verrassing in dit lijstje komt van Carly Rae Jepsen. Het Canadese popfenomeen bracht namelijk uit het niets een companion album uit voor het vorig jaar verschenen ‘Dedicated’. Meer dan b-kantjes klinkt het als echt volwaardig album vol perfectionistische pop. (Mattias)
Donnie Benét – Mr. experience
Onze favoriete Australische snor heeft vandaag een nieuw tijdsportaal naar de eightees geopend. Kleffe synthpop of geniale postironische pop: oordeel vooral zelf. (Mattias)
Katie Von Schleicher – Consummation
Geïnspireerd door Alfred Hitchcocks ‘Vertigo’ loodst deze artieste uit Brooklyn je doorheen haar persoonlijke trauma’s op ‘Consummation’. De opvolger van ‘Shitty hits’ toont in dertien tracks dat Von Schleicher meer in haar mars heeft dan enkel maar lo-fi ballads. (Martijn)
MK.gee – A museum of contradiction
Amerikaanse bedroomproducer MK.gee kan Frank Ocean bij z’n fans rekenen en had de afgelopen maanden genoeg tijd in z’n slaapkamer om aan nieuwe muziek te werken. Daar is deze mixtape het resultaat van, twintig minuten aangenaam gezelschap voor in je bubbel. (Mattias)
Moodymann – Taken away
We zijn de tel al eventjes kwijt wanneer het aankomt op het aantal releases van deze house-producer uit Detroit, maar vanaf vandaag kan je alleszins zijn nieuwste beluisteren. Moodymann kennende kan het vele kanten opgaan, maar de zekerheid die we hebben, is dat ook deze plaat aanstekelijk zal werken op de dansbenen. (Martijn)
Nation Of Language – Introduction, presence
Nation Of Language is een synthpop-band uit Brooklyn en vandaag brengen ze hun debuut uit. Nergens steken ze hun liefde voor electropop-pioniers als New Order en Yazoo onder stoelen of banken, met een in nostalgie gedrenkte plaat als gevolg. (Martijn)
Owen Palett – Island
De tweede verrassing komt vandaag van producer/componist Owen Palett. Die loste vandaag voor het eerst in zes jaar een nieuw album. Op ‘Island’ klinkt de Canadese rechterhand van o.a. Arcade Fire een beetje als Midlake en verdwijnt zijn trouwe viool naar de achtergrond. (Mattias)
The 1975 – Notes on a conditional form
Het meermaals uitstellen van hun vierde plaat ‘Notes on a conditional form’ werd goedgemaakt met pakken singles waaronder punky protestsong ‘People’, het vervreemde countrynummer ‘The birthday party’ of de nostalgische soundtrack ‘Me & you together song’. Met 22 nummers is er gelukkig nog genoeg te ontdekken van underground UK garage tot Jamaicaanse dancehall of symfonische instrumentals. Frontman Matty Healy cureert zijn favoriete band: The 1975. (Guillaume)
The Airborne Toxic Event – Hollywood Park
Wellicht verwierf dit gezelschap uit LA meer bekendheid door die legendarische ‘1.6’-recensie van Pitchfork dan door hun de muziek in kwestie, maar gelukkig lieten ze het niet aan hun hart komen en ze maken nog steeds muziek. Trouwens, ‘Sometime around midnight’ was toch een fijne single? Vijf jaar was het wachten op hun vijfde langspeler ‘Hollywood Park’ – en de singles klonken alvast niet slecht.
Woods – Strange to explain
Al vijftien jaar gaat deze folkrock-band inmiddels mee en met ‘Strange to explain’ zijn ze toe aan hun tiende plaat. Opgenomen in Stinson Beach, bevat het album elf tracks die de meest hoopvolle kant van de band belichten. (Martijn)