In bijna één op vier gemeentes kan je op 1 november rond zonsondergang naar muziek en verhalen luisteren. Reveil maakt het kerkhof meer dan een plek die je de rest van het jaar zo veel mogelijk vermijdt. Het initiatief ontstond twee jaar geleden toen Nieuwe Lichting-winnaar Zinger een videoclip opnam op de begraafplaats van Deerlijk. De clip voor het nummer ‘Grace – Everybody’s dying this days’ was een eerbetoon aan jonge overleden stadsgenoten, en het idee groeide om meer te doen met herdenkingen op Allerheiligen. (Foto: Joris Bulckens)
Zinger (Deerlijk)
In 2011 kozen we Zinger nog als de vi.be-vangst van de maand, vier jaar later brachten ze debuut-ep ‘Everybody’s dying these days’ uit en wonnen ze De Beloften en De Nieuwe Lichting. De band speelt naar eigen zeggen de laatste tijd meer op kerkhoven dan op planken. Zinger bezingt onderwerpen die we liever opsluiten in een kastje ver in ons achterhoofd. Gelukkig slagen ze erin steeds eigenzinnig en soms zelf dansbaar te klinken. Het drietal is te horen op de graftuin waar het allemaal begon, in Deerlijk.
High Hi (Burcht)
High Hi behaalde in 2014 een finaleplaats op Humo’s Rock Rally en bracht eerder dit jaar debuut ‘Hindrance’ uit. Het album heeft wat tijd nodig om onder je huid te kruipen maar nestelt zich na enkele luisterbeurten hardnekkig achter de oren. Als de zon ondergaat, kan je High Hi de avondgloed horen verlengen in het Antwerpse Burcht. Autumn Falls programmeert het drietal nog in verschillende zalen dit najaar.
Wwwater (Gent)
Wie Charlotte Adigéry vorige week gemist heeft, kan de zangeres woensdag in een volledig andere setting aan het wwwerk zien. Als de setlist enigszins lijkt op die in Nest en ze naast ‘La falaise’ ook haar “vuilere” kantjes bovenhaalt, vergeet je ongetwijfeld dat je op de Gentse Westerbegraafplaats bent. Naast Wwwater staan Low Land Home en Everything But A Band tussen de Gentse grafstenen.
Josefien Deloof (Veldegem)
Josefien Deloof deed vorig jaar mee aan het JonGeduld-project van de Kinky Star en werd onlangs geselecteerd voor De Nieuwe Lichting. Daarnaast werd ze deze zomer neergepoot op het Buskerpodium van Leffingeleuren, net zoals de van hetzelfde soulpoptaartje-etende Emy, wie je woensdag in Astene kan zien. Deloof brengt haar karaktervolle verschijning naar het West-Vlaamse Veldegem.
Isbells (Tervuren)
Isbells leek twee jaar na ‘Billy’ ietwat naar de zeebodem te zinken maar dook in april terug op met een derde album. ‘Exchanging thoughts’ is een landelijk en zuiders relaas van een reis naar Italië. Het album verscheen in beperkte oplage bij Zealrecords tijdens Record Store Day. Om lekker exclusief te blijven, wilt frontman Gaëtan Vandewoude het spontane album ook slechts enkele keren live brengen, deze week in Tervuren is er zo één van.
Astronaute (Stokkem)
De labelgenoten van Isbells dropten een jaar geleden langspeeldebuut ‘Petrichor’ en is alweer een opvolger aan het brouwen, in onze recensie lees je “Petrichor’ heet hij en we hebben het moeten opzoeken: het verwijst naar de geur wanneer regen op droge rond valt. In feite betekent die naam nog iets veel mooiers als je weet dat het Griekse “ichor” bloed van de Goden inhoudt: het is de geur die het bloed van de Goden aan de stenen onttrekt.” Dat kan wat luguber overkomen in de huidige context, maar Astronaute’s kapitein Myrthe Luyten (Mad About Mountains, eerder ook Horses) belooft met haar kenmerkende diepe stem vooral weemoedig en hoopvol te klinken in het Limburgse Stokkem.
Eyemèr (Sint-Martens-Latem)
Op Humo’s Rock Rally 2014 was ze nog gewoon Sarah Devreese en schopte ze het tot de finale. Twee jaar later bracht de Gentse als ‘Eyemèr’ debuut ‘Temporarily Colourblind’ uit en dat klinkt even mooi als de bandnaam. Devreese was ooit een hardcore punker maar kleurt met zachte lo-fi nummers Sint-Martens-Latem op Reveil.
Jonas Winterland (Kessel-Lo)
De Leuvenaar leek uit Narnia op te duiken vijf jaar geleden met single ‘Mensen zijn gemaakt van dun papier’. Ondertussen pakte Jonas Winterland begin dit jaar uit met derde album ‘Liever uit balans’. Wie iets a là Stoomboot en Spinvis verkiest, kan zich uit balans laten slaan in Kessel-Lo. Eveneens in het Leuvense staat Carl Durant, één van de weinige louter muzikale acts, op het programma.
Anton Walgrave (Lommel)
Na enkele jaren vol escapades met The Same, zoals een episode waarin hij naakt door de Wetstraat huppelde in een poging zijn plaat te promoten, volgde in de vroege jaren 2000 een solodebuut. Acht platen later speelt de singer-songwriter vooral huiskamerconcerten, omdat hij naar eigen zeggen “iets anders wilt”. Anton Walgrave breidt woensdag uit naar de huiskamer van de grafzuilen in Lommel.
Pauwel De Meyer (Sint-Niklaas)
Pauwel De Meyer verlaat zijn lo-fi-attitude voor een strakker studiogeluid in zijn derde langspeler, die hij enigszins ludiek ‘Having fun’ doopt. Al blaakt dat album niet meteen van blijdschap, luchtige indiepop met een donkere knipoog naar Real Estate is het wel. De Meyer tourde al mee met Devendra Banhart en Fences en verzorgde het voorprogramma van onder meer Kevin Morby. Als je niet kan kiezen of je woensdag al dan niet naar de Waaslandse grafstenen afzakt, check dan hier de singer-songwriter op een akoestische sessie die we samen met Mr. Blackbird opnamen in het Gentse Café De Commerce.
Ozark Henry (Oostduinkerke)
Piet Goddaer werd in de hoeken van het internet al “de Vlaamse David Bowie” en “onze André Rieu” genoemd. Zonder die uitspraken te staven of onderuit te halen, getuigen ze van een veelzijdige artiest. Op de voorganger van het nieuwe ‘Us’, ‘Paramount’, werkte de West-Vlaming samen met het Nationaal Orkest om van zijn muziek een 3D-beleving te maken. Hij mocht die hippe audiotechnologische snufjes dan ook voorstellen aan Google. Op Reveil pakt Ozark Henry de schemering in met een al dan niet driedimensionale ervaring op de begraafplaats van Oostduinkerke.