Header image

De vergeten virtuozen van de Belpop

door Louis Van Keymeulen

MIAVA / Comet Street
Ergens naast een boerderij in het bescheiden West-Vlaamse Lichtervelde ontkiemt er een postmetalband met de naam MIAVA, kort voor “Mary isn’t a virgin anymore”. De debuut- en dusver enige plaat ‘Essay On Bentham’ viel nationaal en internationaal in de smaak. Een tweede album was in de maak tot in 2016 drummer Jelle Tommelyn ongelukkig het leven liet in een verkeersongeval. De naam veranderde in Comet Street en de groep kondigde in 2019 hun comeback aan. Al is het nog wachten op een nieuwe langspeler.

Amatorski
De Gentse postrockband Amatorski begon in 2007 en stond drie jaar later in de finale van Humo’s Rock Rally. De groep staat gekend om zijn zweverige, weemoedige stijl waarbij zangeres Inne Eysermans met zijdezachte stem narratieve songteksten aflevert. In 2010 scoorde de groep een monsterhit met ‘Come home, die ook internationaal gretig opgepikt werd. Na het debuut ‘tbc’ kwam in 2014 de tweede plaat ‘From clay to figures’ uit. De laatste keer dat Amatorski de kop opstak was in 2017 met de single ‘Welcome’.

The Happy
In 2012 verscheen The Happy opeens op het toneel met vrolijkmakende popmuziek gebracht door een samenstelling die barst van het muzikaal talent. De groep bestond uit zangeressen Janne Vanneste (zus van Brent Vanneste, STAKE) en Charlotte Caluwaerts (Rheinzand), drumster Isolde Lasoen (DAAN, Absynthe Minded), Reinhard Vanbergen (Das Pop) en tegenwoordig belpopbelofte Naima Joris (Isbells). De band bracht in 2013 hun eerste en enige plaat uit, ‘Guilty Pleasure’. In 2016 zette The Happy er een punt achter.

Customs
Na passages bij Circle en Larsson kwam zanger Kristof Uittebroek in 2008 met een nieuw project, genaamd Customs. De indierockband met postpunkinvloeden trapte het jaar erop de deuren in met de hitsingle ‘Rex’ die elf weken in de hitparade pronkte en uiteindelijk op nummer één in De Eindafrekening kwam te staan. Een andere single van debuutplaat ‘Enter the characters’, genaamd ‘Justine’, mocht plaatsnemen op de 22e plaats. Customs brachten vervolgens nog drie albums uit, maar leken ietwat snel voorbij hun hoogtepunt. In 2018 kondigde de band aan ermee te stoppen.

Landfill
De vijfkoppige Grimbergse rockband Landfill dook aanvankelijk op bij verschillende provinciale rockrally’s zoals pukemarock en Rockvonk en Music Live. Na een concertreeks op de kleine podia doken de jonge snaken in 2009 de studio in met Bart Delacourt (Monza, Arid) en plots was daar het titelloze debut. Enkele singles, waaronder ‘Antidote’ en ‘Kite’, deden hun intrede in De Afrekening en de eerste stappen leken gezet. Jammer genoeg kreeg het veelbelovende debuut geen vervolg en zo ziet het ernaar uit dat Landfill voorlopig bij het stort werd gezet.

Venus In Flames
Singer-songwriter Jan De Campenaere richtte Venus In Flames in 1999 op en eindigde een jaar later in de finale van Humo’s Rock Rally. De band toerde rond, speelde in het voorprogramma van Arid, K’s Choice en Novastar en kwam zeven jaar na de geboorte met het debuut ‘Shadowlands’. Ook vandaag valt Venus In Flames nu en dan te bewonderen op het podium, maar toch dateert de laatste release ‘Funeral dancer’ van 2013. Op deze laatste plaat stond de single ‘Dance With Me’, een duet met Sam Bettens, die razend populair was in de balkan.

Nailpin
Deze poppunkoutfit uit Sint-Niklaas zag het levenslicht in 2003. Een jaar later kende de band een hoogtepunt toen zanger Niko Van Driessche (later vervangen door Sean D’hondt) stripte op het podium van de TMF Awards en daarmee Avril Lavigne overtuigde om hen mee te pakken als voorprogramma op haar Japanse tournee. Waar ze zich tevens ook in de kijker speelden van Brandon Urie (Panic! at the Disco), die hen op zijn beurt meenam naar Nederland. De groep bracht drie albums uit en stopte ermee in 2009. Nailpin krijgt van ons alvast de lifetime achievement award van ‘meeste ex-JimTV presentatoren in een muzikale samenstelling’.

Freaky Age
Het jong Ternatse geweld van Freaky Age zat met een gemiddelde leeftijd van 14 nog maar net op de middelbare schoolbanken, of ze stonden al in de finale van Humo’s Rock Rally. Twee jaar later was daar het debuutalbum ‘Every morning breaks out’ met als lead single de monsterhit ‘where do we go now’. Een nummer dat maar liefst 23 weken op nummer één in De Afrekening stond. Na 15 jaar, drie albums, talloze optredens op de grootste festivals en tournees in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten later, zette de band in 2019 een punt achter hun vruchtvolle carrière. Zo gaat Lenny Crabbe zonder twijfel de geschiedenis in als de meest succesvolle Belgische muzikant ooit met een fedora als kernonderdeel van zijn identiteit.

Kapitan Korsakov
Terwijl Pieter-paul Devos bij Raketkanon in een verzonnen taaltje tekeer ging, deed hij dat bij die andere noiserockband vlotjes in het Engels. In 2006 begon Kapitan Korsakov als zijn eenmansproject, maar een jaar later werd hij vervoegd door Pieter Van Mullem en Jonas Van Den Bossche. Die laatste werd later vervangen door Bert Minnaert, alias Sigfried Burroughs (The K., PAARD, Onmens). In 2009 bracht de band hun debuutplaat ‘Well hunger’ uit, gevolgd door het eclectische ‘Stuff & such’. De laatste telg in de discografie ‘Physical violence is the least of my priorities’ dateert van 2016. Na verschillende tournees in Europa en het Verenigd Koninkrijk, treedt Kapitan Korsakov nog steeds geregeld op. We zijn alleszins in afwachting van een eventueel volgend album.

A Brand
Na enkele bescheiden singles in 2003 werd een jaar later ergens in een Antwerpse garage aan het eerste album van A brand, ’45 RPM’, gesleuteld. Twee jaar later brak de band door met de plaat ‘Hammerhead’, waar ook de gelijknamige single op te vinden is die wekenlang de hitlijsten van Humo en Studio Brussel  aanvoerde. De groep rond zanger Dag Taeldeman was daarna jarenlang een vaste waarde op de grootste Belgische festivals. Na vijf albums besloot de band er op zijn kristallen jubileum in 2013 mee te stoppen.

Mastercab
Mastercab is het project van Studio Brussel-producer en presentatrice Elke Jacobs en componist Stan Nieuwenhuis. Het Brusselse duo speelde melodische rockmuziek en bracht in 2008 hun eerste ep ‘We were fish long ago’ uit. Drie jaar later werd het debuut ‘Waterproof’ uitgebracht via SonicAngel, het label van Maurice Engelen (Praga Khan, Lords of Acid). Het album werd goed onthaald, maar blijft tot nog toe het enige wapenfeit van het duo. Een afscheid werd nooit officieel meegedeeld, maar van de webpagina van Mastercab blijft alvast niets meer over.

Savalas
Savalas bestaat uit toetsenist David Poltrock, zanger Jan Roelkens en bassist Diederik Luyck. De groep bracht popmuziek met elementen uit de klassieke muziek. Denk aan bands zoals Novastar en Elbow. Naast het gelijknamige debuut in 2006, bracht de groep in 2008 nog het album ‘Exercise & karma drills’ uit.

Lees verder: 1 2 3 4