Header image

De vergeten virtuozen van de Belpop

door Louis Van Keymeulen

Het is nooit een slecht moment om een ritje mee te pikken op de trein der nostalgie. Voor de Week van de Belgische muziek blikken we terug op bands die de afgelopen decennia prijkten op de nationale en internationale hitlijsten om daarna in (voorlopige) stilte te vervallen. In dit overzicht nemen we in willekeurige volgorde veertig bands en artiesten op die hits scoorden tussen de late jaren ’90 en halverwege de 2010s, gekozen door onze redactie. We nemen alleen groepen en artiesten op die al vijf jaar geen albums meer in de rekken hebben geposteerd (via een platenlabel). De afgelopen dertig jaar passeerden er natuurlijk een veelvoud aan Belgische muzikale acts de revue. Alvast een excuses aan al degenen waarvan de favoriete band of artiest van vroeger niet opgenomen is het overzicht. Hoe dan ook zijn een legio aan déjà vu’s en Youtube-videoclips die resolutiegewijs niet hoger kunnen dan 240p, alvast gegarandeerd.

Mint
De Limburgers van Mint wurmden zich in het begin van de nillies in het Belgische muzieklandschap door de finale van Humo’s Rock Rally te bereiken. De band bracht melodische rockmuziek begeleid door de fluwelen stem van Erwin Marcisz. In 2006 scoorde de groep met ‘The magnetism of pure gold’ een internationale hit die ook in De Afrekening te bewonderen viel. Mint bracht vier albums uit en lieten in 2014 voor het laatst van zich horen met de ep ‘Glass lagoon’.

Team William
Zoals de meesten in dit overzicht deden de Ninovieters van Team William hun intrede met een finaleplaats in de Humo’s Rock Rally. In 2009 brachten ze hun succesvolle debuut uit en was de band rond zanger Floris De Decker te bewonderen op Les Ardentes, Dour en de Gentse Feesten. In 2015 bracht de groep nog hun tweede, minder succesvolle plaat ‘Drama’ uit, waarna stilte volgde. Drummer Mattias Dillen is alleszins nog steeds actief bij School Is Cool.

Marco Z
So I’m feeling like a bird. I’m a bird, I’m a bird. I’ve been feeling like a bird. Been a bird ever since my birth.” Deze lyrics triggeren bij de meeste Belgische millennials ongetwijfeld een flashback naar de tijd dat de single niet weg te slaan was van de radio. Singer-songwriter Marco Zanetton, alias Marco Z, gooide in 2012 hoge ogen met zijn debuut ‘The ordinary life of Marco Z’ en werd in dat jaar genomineerd voor vijf MIA’s. In 2015 bracht de hasselaar zijn tweede plaat uit en nadien volgden nog enkele bescheiden singles.

Headphone
Headphone werd in 2008 prompt een indie darling met debuutalbum ‘Ghostwriter’. De Gentenaars maakten indruk met een unieke mix van pop, indietronica en vocals die doen denken aan Thom Yorke. De band bracht dusver drie albums uit en mochten in 2013 hun laatste plaat ‘Riot’ voorstellen in De Wereld Draait Door. In 2015 bracht de groep nog de single ‘GOLD’ uit, maar deze werd tot nu toe jammer genoeg nog niet opgevolgd met een nieuwe plaat.

Undefined
In 2007 bleek Leuven opeens de geboortegrond te zijn van een collectief dat een unieke mix van reggae en hiphop bracht. In eigen beheer bracht de groep in 2007 hun debuut ‘Eternal undefined’ uit waar vooral de symbiose tussen rappers MC Jamie en Cedric ‘Rhygin’ Luyten in het oog sprong. Twee jaar later kwam Luyten ongelukkig om het leven in een verkeersongeval, waarna de groep in 2011 het rouwproces omzette in de sterke plaat ‘Crimes against logic’. MC Jamie maakt tegenwoordig moderne rapmuziek onder de noemer OOH JOJO.

Ashbury Faith
In 1990 nam Ashbury Faith, de funky, alternatieve rockband rond geliefd tv-coryfee Axl Peleman, deel aan Humo’s Rock Rally. Een jaar later brak ze door en de single ‘She’s an alien’ leverde de groep internationale faam en een tour in Canada op. Ashbury Faith stond bekend om zijn energieke live-optredens waarbij Peleman soms zelfs naakt op de planken te aanschouwen was. Uiteindelijk volgden er drie albums. De band werd in 1998 op non-actief gezet en sindsdien verschijnt Peleman alleen nog aangekleed in het openbaar.

Bolchi
De bescheiden discografie van de Gentse electropopband rond producer Jeroen De Pessemier en zangeres Lien De Greef (Lady Linn) telt maar één plaat, maar wat voor een. Met ‘She’ bracht Bolchi in 2004 een veelzijdig, met synthesizer overgoten popalbum uit dat destijds meermaals genoemd werd als zomeralbum van het jaar. Van Bolchi zelf horen we niet veel meer, maar leden Jeroen De Pessemier (The Subs), Lien De Greef (Lady Linn), en Matthias Debusschere (Compro Oro) drukken tegenwoordig met voege hun eigen stempel op de Belgische muziek.

Ghinzu
Op slag van het nieuwe millennium ontstond Ghinzu in 1999 in Brussel, genoemd naar Japanse messen die na verloop scherper worden, in plaats van botter. De band bracht noiseachtige, alternatieve rockmuziek en boekte vooral succes met hun tweede plaat ‘Blow’, drie jaar na het debuut ‘Electronic jacuzzi’. In 2009 bracht de band hun tot nog toe laatste plaat ‘Mirror mirror’ uit, en speelde een jaar later nog in het voorprogramma van Muse.

The Hickey Underworld
Één van de fameuzere namen in ons overzicht, al dan niet de bekendste. De Antwerpenaars van The Hickey Underworld wonnen in 2006 Humo’s rock rally. De band bracht drie albums uit en sloot in 2009 nog Rock Werchter af in de Pyramid Marquee. Gitarist Jonas Govaerts (sindsdien regisseur, bekend van ‘Welp’) stopte in 2014 na het oplopen van een gehoorstoornis. In 2014, het 10-jarig jubileum van het bestaan van de band, voegde Tim Vanhamel (Millionaire, dEUS) zich erbij om een jaar later het album ‘III’ tot leven te wekken. The Hickey Underworld hield het in 2016 voor bekeken. Zanger Younes Faltakh bracht in 2020 nog een album uit onder de noemer ‘Arabnormal’ samen met Niek Meul (Das Pop).

Waldorf
Rockgroep Waldorf zag in 2001 het levenslicht dankzij Wolfgang Vanwymeersch (The Van Jets). Drie jaar voor de debuutplaat, liet de band zich al opmerken binnen de muzieksector en speelde ze in het voorprogramma van bands als Suede en Enon. In 2005 kwam het gelijknamige debuut en na een Europese tour valt de band kort uit elkaar om in 2009 terug te komen met de plaat ‘Twelve seconds to none’. Het jaar erop volgden juist nog enkele singles.

Larsson
In 2002 werd in Leuven de poprockband Larsson gevormd. De band bestond toen uit Bram Decroos, Dimitri Degreef (Circle), Kristof Uittebroek (Circle, Customs) en Michael Toegaert (Dearly Deported). Vijf jaar na het ontstaan kwam er de debuutplaat ‘This is’ en was de single ‘Overrated, overestimated’ wekenlang in De Afrekening van Studio Brussel te bewonderen. Zanger Bram Decroos verliet de groep in 2008 waarna Larsson tevergeefs naar een vervanger zocht, om kort daarna te splitten.

Lees verder: 1 2 3 4