Een grote wedstrijd als Humo’s Rock Rally winnen is niet altijd een zegen. Na een sterk debuut onder de vorm van ‘Entropology’ lagen de verwachtingen voor de opvolger erg hoog, zeker omdat het in tussentijd voor zanger Johannes Genard en zijn groep woelige tijden geweest zijn. Violiste Nele Paelinck vertrok, en veel recenter deed boegbeeld en percussionist Andrew Van Ostade hetzelfde.
Anders dan wat eerste single ‘Wide-eyed and wild-eyed’ doet vermoeden, blijft School Is Cool op deze plaat grotendeels trouw aan de barokke stijl die hen op talrijke festivals een sterke livereputatie bezorgde. Opener ‘Black Dog Painting’, tevens het favoriete nummer van de groep, start erg elektronisch en duister maar blijkt op die manier eerder uitzondering dan regel te zijn. Voor de rest wordt meestal teruggegrepen naar de vertrouwde klanken, al lijkt de komst van een extra toetseniste die voor meer diepgang en een extra dimensie zorgt een meerwaarde te bieden.
Ook de alomtegenwoordige drumsalvo’s van Andrew Van Ostade blijven bepalend. Zijn tussenkomsten zijn heel vaak de ideale aanzet voor het opbouwen naar een climax of voor het verdere aangeven van de nodige ritmeversnellingen. Rest de vraag natuurlijk hoe de overige leden er in zullen slagen om op het podium zijn vertrek op te vangen? Live heeft de groep namelijk een reputatie hoog te houden. Het doet ons dan ook plezier dat er bij het maken van dit album rekening gehouden werd met de vele optredens die School Is Cool zeker en vast zal moeten doen. Knallers van formaat als ‘Blue Jeans’, ‘The Sooting Sound Of Breaking Bones’ en ‘Tryst’ kunnen dan perfect ingepast worden tussen de hits van ‘Entropology’.
‘Nature Fear’ is geen instant succesplaat, wel één die om meerdere luisterbeurten vraagt. Zo kan je als fan de perfecte balans vinden na al het grote geweld in de rust van bijvoorbeeld ‘Golden Grey’ en ‘Envelop Me’. Het afwisselende karakter van die nummers zorgt er voor dat je de muziek niet snel beu wordt en de niet te lange speeltijd maakt het dan weer makkelijk ze nog eens volledig opnieuw te beluisteren.
Veel fans vreesden na het horen van de eerste singles voor een complete stijlbreuk. Ook wij dachten aan een volledig ander geluid dat voor de groep een grote revolutie zou betekenen. Na het beluisteren bleken onze vermoedens niet te kloppen. ‘Nature Fear’ is een aangename en logische evolutie van een groep die zelf ook de nodige veranderingen heeft moeten doorstaan, maar die er met zijn tweede langspeler in slaagt om definitief hun plaats in de hedendaagse muziekwereld af te dwingen.
School Is Cool live zien kan binnenkort in Hasselt (Muziekodroom, 12.04, info en tickets), Amsterdam (Bitterzoet, 15.04, info en tickets), Eindhoven (Effenaar, 18.04, info en tickets) en Brussel (Botanique, 21.05, info en tickets). Check de website van de band voor meer concerten.
Album verdeeld door Sony Music