Nieuw materiaal vinden we niet op deze plaat van het Duitse broer en zus-duo Eva en Philipp Milner, wel tien songs van hun debuut, die in een ander jasje werden gestoken. Toepasselijk doopten ze dit album dus ‘Variations’. Het duo trommelde hun beste muziekvrienden op om de succesvolle release van ‘Hundreds’ eerder dit jaar (of in Duitsland in 2010) samen te vieren en het resultaat op te nemen.
De bevriende bands kregen de missie om tien van de liedjes uit het debuut tot eigen interpretaties te maken. Het zijn dus geen traditionele remixen of tributes, maar ze probeerden elk het basismateriaal van Hundreds te integreren in hun eigen stijl. Soms lieten ze de originele zanglijn ook links liggen. Het resultaat is een samenhangende plaat waarbij het eigen rustige, subtiel aanvoelende elektronische geluid van de Berlijners nooit ver weg is. Wie komt er zoal aan bod voor de covers? Get Well Soon, Small Panthers, Styrofoam, Sheahan Drive (een zij-project van Architecture In Helsinki), Bodi Bill… Vandaar dat je in elke song wel een ander geluid terugvindt, van folky nummers tot clubmixen. Toch krijgen we overal het Hundreds-gevoel.
Nochtans is dit geen pure Hundreds-plaat geworden vol electropopparels. Sommige songs moet je wel erg goed beluisteren voor je er het origineel in herkent en tot halverwege het album hoor je Eva niet eens zingen. Jammer, want ze heeft een mooie stem die het debuut kenmerkte. In haast alle songs is de partij van Eva vervangen door een mannenstem van een van de meewerkende bands. Enkel in ‘Happy Virus’, een superleuk, catchy nummer dat dan ook de single was op het debuut en in ‘Grab The Sunset’, de eerste single van ‘Variations’, hoor je Eva nog eens opduiken. Ook in het wondermooie duet met Get Well Soon en de acht minuten durende afsluiter die één van de hoogtepunten vormt mocht ze niet ontbreken.
‘Variations’ is als coverplaat het resultaat van een risky concept voor een band die nog geen gevestigde naam heeft, maar het originele idee heeft zeker niet gezorgd voor een overbodige release. Om te weten wat de gastartiesten allemaal toevoegen aan het geluid, is het best dat je het nieuwe materiaal eens vergelijkt met dat eerste album. Je zou best eens aangenaam verrast kunnen worden door de relatief onbekende bands die aan ‘Variatons’ hun medewerking verleenden.
We kunnen besluiten dat het duo de overgang van optredens in bruine kroegen naar volwaardige concertzalen met succes gevierd heeft. Er rest ons dan ook niets meer te zeggen dan: luister gewoon zelf eens.