Floating Points, het muzikale geesteskind van de Britse neurowetenschapper Sam Sheperd, verraste een tweetal jaar geleden met debuutalbum ‘Elaenia’, waarop een hoogst originele mengeling van electronica, jazz en soms zelfs een scheutje soul te horen was. Voor de moeilijke tweede was originaliteit opnieuw het kernwoord. Sheperd trok zich met zijn maatjes geruime tijd terug in het sublieme decor van de broeierige Mojave woestijn (ergens tussen LA en Las Vegas), waar Floating Points 2.0 langzaam gestalte kreeg.
Het materiaal op ‘Reflections – Mojave desert’, alsook het videomateriaal werd ter plaatse ingeblikt, met de uitdrukkelijke bedoeling om ook de indrukken van het landschap en de omgevingsgeluiden mee te verwerken in de ‘sound’ van het nieuwe album. Opvallende vaststelling: de karakteristieke jazz-invloeden van het vorige album zijn beduidend minder prominent aanwezig. Elektrische gitaren en akoestische drums zitten verrassend vaak vooraan in de mix. Anno 2017 haalt de band de mosterd veeleer bij spacey progrock of bij krautrock uit de jaren ’70. En het dient gezegd: Floating Points is ook op dit album opnieuw met vlag en wimpel geslaagd.
Wij zijn dan ook helemaal weg (met dit soort psychedelische muziek mag je dat trouwens gerust letterlijk nemen) van het onwaarschijnlijk sterke epos ‘Kelso dunes’. Dit magnum opus – waar het speelplezier onmiskenbaar van afspat – neemt je dertien minuten lang mee naar de verste uithoeken van de kosmos, de onderwereld en alles wat daar tussenin ligt. De Pink Floyd-invloeden zijn hier zo prominent en onmiskenbaar dat het woord ‘schatplichtig’ nog heel zacht is uitgedrukt. Vooral de monumentale sleutelplaat ‘Echoes’ van Pink Floyd is herhaaldelijk terug te horen op de nieuwe Floating Points. Daarnaast horen we in de eerder serene nummers als ‘Lucerne valley’ of titeltrack ‘Mojave desert’ meer elektronica en flarden van de zeer invloedrijke ambient-pioniers van het Duitse Tangerine Dream.
‘Reflections – Movaje desert’ is een prachtig, subtiel en sterk de verbeelding prikkelend meesterwerk. We waren er dan ook heel graag bij geweest in de Mojave woestijn tijdens het inblikken van dit album. En dan te weten dat Floating Points doorgaans live nog beter is…