Drie jaar kostte het de Zweedse jeugdvrienden Henrik Mårtensson en Johan Angergård om ‘The Sea Of Memories’ in elkaar te boksen. Drie jaar rustig puzzelen, met chirurgische precisie, om exact de plaat te maken die de twee in gedachten hadden. Tussen talloze andere projecten door, want vooral Angergård – eerder dit jaar bedacht Indiestyle het zesde studioalbum van diens Acid House Kings nog met een stevige 4,5/5 – is een bezig baasje. Songsmid, labelbaas en trotse snorrendrager. En voortdurend kwaliteit afleverend, zo blijkt nu alweer.
Ook dit debuutalbum van Pallers is alweer een parel. Eentje die schittert als een ster in zevenvoudige glans, waarop metalige eightiesgitaren hand in hand gaan met wild stuiterende beats en dromerige laagjes synth die als ijswolkjes je gezicht inslaan. De arpeggio button op de synthesizer is permanent ingedrukt. De stemming steevast droevig en Angergårds stem altijd zacht en neerslachtig. Zoals in ‘Humdrum’, die single die meer dan een jaar na datum nog niets van haar oorspronkelijke glans verloren heeft. Ook ‘The Kiss’ en ‘Come Rain, Come Sunshine’ zijn opgetrokken uit gelijke delen weemoed en hartstocht. Met diezelfde ijskoude, mistige synthtapijten. Een tapijt dat in het laatste geval halverwege woest doormidden gescheurd wordt door een zonnige keyboardriff.
Maar Pallers is geen one-trick-pony. Zo kunnen de twee heren hun indiepopachtergrond niet wegsteken in ‘Tropical Fishbowl’, een instrumentaal minitatuurtje dat niet had misstaan op het debuutalbum van The Radio Dept. ‘Night’ is een diepgevoelige, dreigende pianoballad die net niet afklokt op zeven minuten en ‘Sound Of Silence’ een korte instrumental waarvan de ‘sound’ verwant is aan de post-dubstep van pakweg Balam Acab. De Zweden laten de kaars echter uitdoven voordat er een chipmunk zijn bek kan opentrekken. Maar de grootste verrassing is ‘Wicked’, een Robyn-achtige electropopsong die flirt met de eurotrance van de jaren negentig. En jawel, het werkt.
Pallers maakt driedimensionale elektronische ambientpop voor de licht depressieven, zo zeggen ze zelf. En zo is het maar net. ‘The Sea Of Memories’ is tegelijk ijskoud en warmhartig. Dromerig en sfeervol. Ons advies: koop het album en leg het daarna even in de kast. Geniet van de Indian summer nu het nog kan. Als de zon dra voor een half jaar verdwijnt, dan is dit de ideale plaat om bij weg te mijmeren over die verloren zomerliefde.
Album verdeeld door Sonic Rendezvous