Sinds ze De Nieuwe Lichting won met Soldier’s Heart in 2013 is Sylvie Kreusch niet meer weg te denken uit ons Vlaams muzieklandschap. De Antwerpse femme fatale vormde een belangrijke kracht in het Warhaus van haar toenmalige partner Maarten Devoldere. Onder eigen naam bracht ze de fantastische break-upplaat ‘Montbray’ uit in 2021. Tussen ‘Montbray’ en haar nieuwste ‘Comic Trip’ is het leven van Kreusch danig veranderd. Niet alleen ruilde ze haar rode lokken in voor blonde, ze verhuisde ook van Antwerpen naar Gent met acteur Flor Van Severen. Op haar nieuwste plaat blinkt dan ook de dualiteit tussen het kind in haarzelf en de verantwoordelijke vrouw die moet wennen aan de realiteit van een carrière en een duurder wordend leven.
Op opener ‘Sweet love (coconut)’ neemt Kreusch ons met haar zwoele stemgeluid meteen mee naar een parelwit strand in het zuiden van Frankrijk. Het is daar dat het album werd geschreven. Dat klinkt meteen duidelijk door in het album. Veel nummers klinken namelijk opvallend optimistisch en vederlicht. Het is een groot contrast met haar vorige elpee. ‘Ding dong’ is dan weer een hypnotiserend nummer. Hierop gaat Kreusch op zoek naar eeuwige trouw. “Please promise to never leave me for another”, klinkt het.
Titelnummer ‘Comic trip’ zit vol kinderlijke onbezonnenheid. Het nummer werd geïnspireerd door de stripboeken die Kreusch als kind verslond, en waarmee ze fantasiewerelden kon creëren waarin alles mogelijk was. Het aanstekelijke nummer lijkt gemaakt voor festivalweides. Want wie wilt nu niet meezingen met teksten als: “Paaw, paaw / Beng, beng / Kachaaaw / Whem, blem”?
‘Daddy’s selling wine in a burning house’ is dan weer een weemoedig folknummer, waarop Kreusch ons meeneemt naar de mindere periodes uit haar kindertijd. Van de scheiding van haar ouders tot de onterechte gevangenisstraf voor fraude die haar vader kreeg, nadat zijn wijnhandel afbrandde. Qua arrangementen en zangstijl haalt Kreusch haar innerlijke Lana Del Rey boven om tips te geven aan haar jonge zelf: “When you get caught up in the middle / you better run”.
De zangeres werd naar eigen zeggen geïnspireerd door de Italiaanse componist Ennio Morricone. Dit maakt ze zeer duidelijk in ‘Ride away’. Op vlak van spanningsopbouw en instrumentatie (unclusief mondharmonica!) kan dit nummer zomaar uit een soundtrack van westernfilms als ‘The good, the bad and the ugly’ of ‘The hateful eight’ komen gegaloppeerd. “You wanna live your life/ That’s fine I’ll just ride off into the sunset”, zingt Kreusch vanop haar denkbeeldige prairie.
Op ‘Comic trip’ staan ook enkele ballades. De mooiste is zonder twijfel ‘Can’t get it done’. Met veel sixties-vibes zingt ze over haar faalangsten: “Do you need another broken heart / To live up to this dream?” Het nummer voelt aan als een warme knuffel op de momenten dat je ze het meest nodig hebt.
Van die ‘altijd lastige tweede’ heeft Sylvie Kreusch op ‘Comic trip’ duidelijk geen last. Het album zit uitstekend ineen. Geen enkele seconde voelt overbodig. Het zijn één voor één nummers die live uitstekend tot hun recht gaan komen. Liefde maakt op zich nog steeds een belangrijk deel uit van Kreusch’s leven. Al is de toon waarop verandert. In een wereld vol kleur, waar volop de zon schijnt, heeft Kreusch nummers geschreven die breder gaan dan die vanop ‘Montbray’. ‘Comic trip’ is een lichtvoetige plaat waar fantasie en realiteit door elkaar lopen in de mooiste kleuren. Dit maakt het een album om in te kaderen.
Wie Sylvie Kreusch live aan het werk wil zien, heeft geluk. Op 18 en 19 december staat ze tweemaal in een al uitverkochte Ancienne Belgique. In het voorjaar van 2025 doet ze vervolgens een uitgebreide tournee waarbij ze passeert via Vooruit (11.04), Reflektor (16.04), C-Mine (22.04), Cactus (24.04), De Roma (25 & 26.04) en Het Depot (28.04). Tickets voor de shows zijn te vinden via de diverse websites van de zalen.