Muziekclub N9 uit Eeklo zit in slechte papieren. De kans is niet onbestaande dat de club eind dit jaar al zijn subsidies verliest. De adviezen die onlangs gepubliceerd werden op de website van het agentschap Kunsten en Erfgoed zijn weliswaar positief, maar desondanks wordt er toch geen subsidiebedrag voorgesteld. Het is nu aan Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege om te beslissen over de toekomst van de club.
Het nieuws dat N9 dreigt te verdwijnen sloeg in als een bom. Cirque Constance en Meetjeslands Muziekplatform vonden dan ook dat er een sterk signaal moest komen vanuit de Meetjeslandse muziekscene. Daarom zullen op zondagavond 17 juni zeventien bands op zes verschillende locaties het podium bestijgen onder de noemer ‘4N9’. Ze willen daarmee een duidelijk en positief signaal geven: N9 is belangrijk. Meer info vind je op ww.n9.be.
Een paar dagen geleden bereikte ons ook al een noodkreet van KRAAK uit Aalst, dat dit jaar vijftien jaar bestaat als vzw. Dat leverde tot nu toe onder andere 81 releases, 80 RUIS-edities, veertien KRAAKfestivals, tientallen grote projecten en honderden concerten op. Kwantificering is voor deze organisatie echter nooit een drijfveer geweest. De DIY-wortels van KRAAK gaan terug tot het Toothpick cassettelabel in Brugge. Een aantal gepassioneerde muziekliefhebbers distilleerde daaruit een platenlabel en een concertorganisatie die een grote internationale scene van muzikanten onder de radar ondersteunt. Nog steeds put de organisatie al haar energie uit koppige muzikanten met sterke visies die niet noodzakelijk doorstoten naar mainstream pers of publiek, maar des te waardevoller zijn voor een muzieklandschap dat blijvend geïnjecteerd wordt met vernieuwing van onderuit. Vanuit een ideologie waarin artiest, promoter en publiek op eenzelfde lijn staan en constant met elkaar interageren, bouwt KRAAK mee aan een bloeiende internationale onderstroom en probeert het Vlaamse en Belgische landschap hierin zo goed mogelijk te promoten.
Artiesten als Köhn, Tuk, Ignatz, Silvester Anfang, Kiss the Anus of a Black Cat, Dolphins Into The Future, Floris Vanhoof, Gerard Herman en tal van anderen konden in het verleden op die manier al werk verwezenlijken. In deze missie wordt KRAAK sinds 2007 structureel ondersteund door de Vlaamse overheid. Voor de periode 2013-2016 diende KRAAK een nieuw subsidiedossier in. Dat dossier werd positief beoordeeld door een commissie die de minister van cultuur Joke Schauvliege adviseert. De minister vroeg eerder aan deze commissies om een ranking op te stellen waarin het belang van de organisaties binnen hun sector werd gekwantificeerd. Dit systeem werd gecontesteerd, maar uiteindelijk toch uitgevoerd met een bevreemdend en discutabel resultaat tot gevolg. KRAAK staat in de ranking voor muziek op nummer 60. Daarmee is ze een van de vier organisaties die ondanks een positief advies niet meer op subsidies kunnen rekenen. Meer over KRAAK lees je op kraak.net.
Indiestyle hoopt alvast dat deze organisaties toch nog subsidies zullen krijgen van de Vlaamse overeid, en steekt hen in elk geval een hart onder de riem.