Muziekclubs kijken met gemengde gevoelens naar adviezen voor werkingssubsidies

door Thomas Konings

Gisteren, op woensdag 27 april, kregen de muziekclubs adviezen te horen met betrekking tot hun werkingssubsidies. In een persbericht reageren de clubs nu gezamenlijk op het nieuws. Dat doen ze met gemengde gevoelens, aangezien enkele clubs een stijging mogen verwachten, terwijl andere clubs dan weer een negatief oordeel kregen en hun subsidies zien wegvallen of hun voorziene stijging teniet gedaan zien door het verdwijnen van zowel provinciale cultuursubsidies als andere tussenkomsten (bv in gesco-tewerkstellingen).

Dat laatste baart de clubs zorgen: “Onze muziekclubs zijn plaatsen waar nieuw, opkomend talent kan rijpen en zich vaak voor het eerst in professionele omstandigheden aan een publiek kan presenteren. We moeten oppassen dat die cruciale voedingsbodem niet dreigt te verdwijnen”, schrijven ze in een persbericht. “De clubs hebben daarenboven stuk voor stuk een inhoudelijk relevante bovenlokale werking en zijn van zeer groot belang voor de regio waarbinnen ze opereren. Zowel in binnen- als in buitenland vallen lovende woorden te horen over de muziekclubs.”

De nieuwe fiscale realiteit waarin sommige clubs terecht dreigen te komen, zou wel eens kunnen betekenen dat ze moeten sluiten. De Brusselse concertzaal VK liet vorige maand bij het bekendmaken van de preadviezen al weten dat het de deuren zou moeten sluiten indien de beoordelingscommissie haar oordeel niet wijzigde. Dat gebeurde niet. Ook Muziekodroom kreeg een slecht rapport en krijgt een geadviseerd bedrag van 0 euro.

In totaal werd een voorgesteld van 105.947.900 euro aan meerjarige werkingssubsidies verdeeld. De bedragen worden nog aangepast in het kader van de beleidsprioriteiten, landschapsoefeningen en het beschikbare budget. Op basis van deze adviezen gaat Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz nu praten met steden, provincies en de Vlaamse gemeenschapscommissie. Eind juni 2016 komt de Vlaamse regering dan met een definitief oordeel.