In de week van de Belgische muziek organiseert Don’t Mind The Future opnieuw panelgesprekken over de toekomst van de muzieksector. De organisatie is een samenwerking tussen VI.BE, Trix, Het Depot en OLT Rivierenhof.
“De pandemie is ongenadig voor livemuzieksector. Het toekomstperspectief ontbreekt, het ecosysteem staat onder druk en meer dan ooit wordt de kwetsbare positie van artiesten pijnlijk duidelijk. Nochtans is de live sector een prachtige omgeving om in te werken. Tijd om aan de wederopbouw te denken. Tegelijk dwingt de gedwongen pauze ons ook tot bezinning. De muziekhuizen sluiten meer dan ooit allianties om hun perspectief te verbreden en hun werking actueel te houden” aldus Dieter Sermeus (Trix). Vanuit dat opzicht worden vier thema’s behandeld.
Dinsdag 1 februari schuiven Dirk De Corte (docent financieel management voor de kunsten, UA), Tobias Van Royen (zakelijk en juridisch advies culturele sector Twee-eiige Drieling), Eva Schampaert (artiest & coördinator De Muziekgilde), Arjo Klingens (LaLaLa Management & Musickness) en Marie-Louise Reedijk (zakelijk consulent Cultuurloket) aan bij Anne-Marie Croes (Overleg Kunstenorganisaties) voor een gesprek over fair pay, fair practice en zelfredzaamheid. Het gesprek wordt ingeleid door Angela Dorgan (Chair National Campaign for the Arts Ireland & CEO First Music Contact). Zij heeft een experiment opgezet in Ierland met basisinkomen voor artiesten.
In het tweede panel (2 februari) bekijkt Mike Naert (artistiek directeur Het Depot) samen met Danielle Gielen (lector PXL-Music), Tsar B, Tom Bilsen (operation director Stageco) en Franky Devos (algemeen coördinator Voo?uit) hoe de muzieksector zich weer als aantrekkelijke werkgever kan voorstellen na de braindrain tijdens de covidpandemie.
De derde sessie gaat over het belang van muzikale vrijhavens en de onderstroom. Moderator Ben Van Alboom gaat in gesprek met Emma Warren (Auteur Make Some Space & journalist), Mathilde Luijten (Overlast), Marcus Deblaere (Busker, Musickness), Irene Rossi (Colour Café, Deep In The Woods), Jochem Daelman (Horst, Onkruid) en Ufuk Demir (Champion Sound). Dit gesprek gaat door op 3 februari.
Als afsluitende panel gaat op 4 februari een gesprek door over hoe Westerse muzieksoftware de blik versmalt. Youniss Ahamad (artiest, onderzoeker), Arne Van Petegem (artiest, Styrofoam, lector PXL-Music), Esinam Dogbatse (artiest) en DVTCH NORRIS treden samen met moderator Ufuk Demir in debat.
De verschillende gesprekken en panels zijn telkens te volgen van 12u30 tot 13u30 via de livestream op de facebookpagina’s van Trix, Het Depot, VI.BE en OLT Rivierenhof. Meer info vind je hier.