Zaterdag 22 oktober was het weer zover: Hindu Nights. Het Mekka voor liefhebbers van Britpop en indie sloeg deze keer haar tenten nog eens op in Leuven. Niet zoals de voorbije twee jaren in Het Depot, dat momenteel gesloten is voor verbouwingswerken, wel in Alma 3: door de week een gewoon studentenrestaurant, nu bijwijlen een stomende rock ‘n roll-club. Ook letterlijk, want het was er om te bakken.
Het recept is inmiddels bekend: opwarmen doe je met een optreden, daarna mogen de DJ’s het publiek voor de rest van de avond vermaken. De live muziek werd ditmaal verzorgd door de Brusselse The Big HatBand. Zij werden door de organisatie uitgekozen middels een demo poll, en we kunnen begrijpen waarom de keuze op hen gevallen is: een band kan moeilijk nog meer indie klinken dan deze jongens. De zanger had wat weg van een kruising tussen Julian Casablancas en Alex Turner en stond met veel présence op het podium. De muziek werkte aanstekelijk en klonk bijwijlen behoorlijk scherp, al konden we ons soms niet van de indruk ontdoen dat er soms net iets téveel inspiratie in de grote Britpop-grabbelton gezocht werd. Maar toch: fijn optreden van een energieke band met sfeervolle nummers. Meer heb je soms niet nodig om wakker geschud te worden.
Drew McConnell (Babyshambles), Cherry Cola DJ’s (organisatoren van club nights in Londen), Hindu Radio DJ’s (zoals de naam al doet vermoeden, de grondleggers van het hele Hindu Nights-project) en Twisted Melon DJ’s deden daarna achter de draaitafels probleemloos wat van hen werd verwacht: de zaal aan het dansen krijgen op het beste wat de pop en rock van vroeger en nu te bieden heeft. Wij gingen alvast ook helemaal uit ons dak op de tonen van “Mr. Brightside” (The Killers), “Last Nite” (The Strokes) en “If You Wanna” (The Vaccines), of genoten van classics als “Can’t Buy Me Love” (The Beatles), “This Charming Man (The Smiths) en “Paint It Black (The Rolling Stones).
De diversiteit in de muziek is wat het concept zo leuk maakt. Van oud tot nieuw, van puur gitaarwerk (The Strokes hebben we al eens vermeld) naar elektronische tegenhangers (Depeche Mode, Justice) en zelfs een vleugje hiphop (“99 Problems” van Jay-Z, godbetert): het passeerde allemaal de revue. Of het nu opzwepende dansplaten of meezingers als “Boys Don’t Cry” (The Cure) en “Champagne Supernova” (Oasis) zijn, je wéét dat het om muziek van uitstekende kwaliteit gaat die alle aandacht verdient die ze krijgt.
Sta ons echter toch ook even toe om wat puntjes van kritiek mee te geven: het optreden mag gerust wat eerder starten. The Big HatBand begon pas om middernacht te spelen, waardoor veel mensen pas tegen dat uur naar Heverlee afzakten. Bij de DJ-set van Kristof en Jelle van Customs (van tien tot twaalf) stond dan ook hooguit vijf man en een paardenkop. Het laattijdige begin van de avond betekende tevens dat het dansfeest eigenlijk pas tegen de klok van één echt kon losbarsten. En dat brengt ons meteen bij kritiekpunt nummer twee: we kunnen best begrijpen dat de inkomprijs van 12 EUR, voor wat eigenlijk niet meer dan een kort optreden en een gewone fuif (van hooguit vier uur) is, vragen doet rijzen. Zeker als je weet dat je daarvoor eigenlijk slechts enkele uren echt op een feestje wordt getrakteerd. Bovendien werd ook dit keer naar het einde toe opvallend minder voor bekende sfeerscheppers gekozen, maar lag de nadruk veeleer op vergeten classics. Ook kwaliteitsmuziek, daar niet van, maar misschien niet wat de zaal op dat moment nodig had?
Enerzijds is dit alles een deel van het unieke aspect van Hindu Nights, anderzijds vinden wij dat het concept best gedemocratiseerd mag worden. Ondergetekende vertoeft, student zijnde, ook tijdens de week in Leuven, en kan getuigen dat het Leuvense studentenleven best wat activiteiten als deze kan gebruiken. Het blijft jammer dat Hindu Nights toch nog een exclusief concept blijft: want versta ons ondanks deze kritieken niet verkeerd, het blijven steevast avonden om te koesteren. Wij ondersteunen dan ook elk initiatief in navolging van dit soort fijne feestjes.
Hindu Nights slaat op 26.11.2011 zijn rock ‘n roll-tenten op in TRIX te Antwerpen. Hier klikken voor meer info & tickets.
Het Depot zet de komende weken onder meer The Shoes, School Is Cool en NewVillager op het podium. Hier Klikken voor tickets, de volledige kalender en verdere info