Foto’s Christel Schoepen, Pascal Liagre en Bart Vander Sanden, verslag Emily Griffiths
Soms mag het nog eens worden benadrukt: België kan trots zijn op zijn muzikale bewoners. Om dat nog eens extra in de verf te zetten, organiseert de Botanique sinds enkele jaren de Nuit Belge. Het concept is eenvoudig; voor een avond wordt Brussels mooiste concertgebouw een echt festival waar op vier locaties een volledig Belgische line-up te vinden is.
Wanneer Coely om klokslag 19u30 de Nacht mag openen, staat er nog niet bijster veel volk in de Chapiteau. Daar trekt de Antwerpse zich gelukkig maar weinig van aan. Na zowel Eurosonic als The Great Escape te hebben veroverd met haar aanstekelijke R&B, maakt ze ook vanavond haar naam als raprevelatie waar. Keiharde lyrics, smakelijke loops en een knaller van een beatboxmoment doen de temperatuur in de tent in een recordtempo stijgen, en dan hadden we hit ‘Ain’t chasing pavements’ nog niet eens gehad.
De huidige School is Cool is toch even wennen. Op het podium zien we drie nieuwe gezichten die de plaatsen van Nele en Andrew hebben ingenomen, en ook muzikaal gezien vormt recent album ‘Nature fear’ een stevige stijlbreuk met de eerste bezetting. Live slaat de band nog steeds de ene keer met rauw percussiegeweld en dan weer met harmonieuze tegenzangen het publiek om de oren waarin vanavond subtiel ‘Warpaint’ en consoorten uit hun debuut verwerkt worden. De uitschieter is het rauwe ‘Envelop me’, de nieuwste single van de groep die hiermee in enkele ademteugen lijkt volwassen te zijn geworden.
Niet alleen in de Chapiteau klonk gedonder, ook buiten valt de regen soms met bakken uit de lucht. Het komt de Gentenaren van Madensuyu alleen maar ten goede in een tjokvolle Rotonde waar geen kip meer bij kan. Het selecte gezelschap dat het duo toch nog aan het werk kan zien, heeft hier ongetwijfeld geen spijt van. De band grijpt je naar de keel met zeldzame oneliners en splijt de grootste rockclichés in ontelbare stukjes met atypische melodieën en geluidseffecten. Ergens kan een vergelijking worden gemaakt met de bluesrock van The Black Keys, maar daarmee zouden we de authenticiteit of vooral de eigenheid van het tweetal misschien geweld aandoen.
Een ongewone festivalafsluiter, maar daarom niet onverwacht is Amatorski. Zij treden als laatste aan in de Orangerie en vullen de zaal tot de nok toe. Het drietal rond Inne Eysermans weet desondanks een uniek huiskamergevoel te creëren met een voorzichtig lichtspel dat de filmische liedjes perfect flankeert. Het doet een soort rust ontstaan waarin de groep hun luisteraars vol overgave meeneemt van duistere postrock naar intimistische pop zonder dat het ergens ongemakkelijk gaat voelen; uniek.
Les Nuits Botanique programmeren vandaag en de komende dagen nog onder meer Royal Blood (22.05), Flaming Lips (24.05) en Son Lux (24.05). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.