We geven ook dit jaar weer onze redacteurs carte blanche om terug te blikken op het voorbije (muzikale) jaar. Dit is het lijstje van Eva.
‘Ben jij je authentieke zelf?’ vroeg Monoman me (Ik noemde hem Monoman omdat hij mij Mono had leren kennen). De Japanse post-rockband kwam bijna wekelijks voorbij op Duyster (danku Studio Brussel!). Die twee radio-uren zorgde meestal voor kippenvel (zeker wanneer Goto het volume van de gitaarruis opdreef). Gelukkig beleefde ik ze nooit op een zondagavond, maar herbeluisterde ik het overdag zodat de bijhorende zwaarte niet samenviel met de donkerte van de nacht. Nog meer: de voorjaarse zondagavonden zijn in mijn geheugen winterwarm. Ik danste in dikke jassen op even ingeduffelde beats van Lefto, kwam hierdoor half zat, even bevroren, maar oh zo gelukkig thuis (danku Kiosk radio). Hierdoor kon ik naast de adjectieven ‘donker’, ‘rustig’ en ‘lang’, ook nog ‘climax-ig’ aan mijn lockdownleven toevoegen – toevallig de bijvoeglijke naamwoorden die Ayco gaf aan de muziek van Mogwai en Godspeed! Emperor you. Bestond toeval? Ik wist het niet. Was ik authentiek? Ik stamelde ‘euh ja’.
Beste (maar ook enigste liveshow van datzelfde donkere, rustige, lange en climax-ige voorjaar):
Tussen de invoering van de avondklok en de opening van de café’s beluisterde ik ‘Lullaby’ van the Cure minstens evenveel als Charlie Bones het in zijn ochtendshow draaide (danku nts). Ik knalde de extended version door mijn hoofdtelefoon op weg naar het eerste café-bezoek en tijdens nachtelijke loopsessies. Uiteindelijk speelde dat nummer een hoofdrol tijdens mijn vakantie in de Finse bossen. Mijn geloof in toeval sneuvelde instant:
Nog verder in de zomer nam Charlie Bones ontslag. Het is het soort kerel dat Tool én Caroline Polachek in één aflevering draaide en er mee weg kwam, die dinsdagvoormiddagen kleurde met het streamen van legendarische liveconcerten en die mij meermaals een onderdrukte grinnik bezorgde. Iemand die dagelijks in je oor praatte en daarna verdween, het voelde aan als een dichte vriend die naar het buitenland vertrok, voorgoed. Deze brok kon in tegenstelling tot vorige jaren wel verwerkt worden op de festivals. Ik denk hier aan de dubbattle tussen Unification en Dubsakee Soundsystem (Space Safari), Laurine (Listen! x Kiosk Radio x Crevette Records: open air), Mr. Scruff (Horst) en die andere nts-usual (danku nts, weer) (ook op Horst):
Hoogtepunt en dieptepunt van het najaar manifesteerde zich tijdens het concert van DIRK. in de Handelsbeurs. Hoogtepunt: weer eens kunnen moshpitten. Dieptepunt: het scheuren van mijn kruisband. Hierdoor ontdekte ik tevens dat vrouwen tot 4-6 keer meer kans hebben als mannen op deze blessure. Is het daardoor dat er voornamelijk mannen moshpitten?
Uiteindelijk verscheen Bones terug met zijn eigen radioshow (danku do!! you!! radio!!), en kon ik mijn hoeveelheid radiominuten weer de hoogte in jagen. Hierdoor raapt ik volgende albums bij elkaar en probeerde ik zo trouw mogelijk aan mezelf te blijven:
Beste albums
1 Tirzah – Colourgrade
2 Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert
3 Madlib – Sound Ancestors
4 Sault – Nine
5 King Gizzard & the Lizzard Wizard – L.W.
6 Black Country, New Road – For the First Time
7 John Glacier – SHILOH: Lost for Words
8 Viagra Boys – Welfare Jazz
9 IDLES – Crawler
10 Portico Quartet – Monument
11 Dry Cleaning – New Long Leg
12 Mdou Moctar – Afrique Victim
13 Float Fall – Float Fall
14 Om Unit – Acid dub studies
15 Squid – Bright Green Field
16 Julian Baker – Little Oblivions
17 Jungle – Loving in Stereo
18 Maria Arnal i Marcel Bagés – Clamor
19 Hiatus Kaiyoto – Mood Valiant
20 James Blake – Friends That Break Your Heart
21 King Woman – Celestial Blues
22 Balthazar – Sand
23 Geese – Projector
24 Lala Lala – I Want the Door to Open
25 Crumb – Ice Melt
26 Godspeed You! Black Emperor – G_d’s Pee AT STATE’S END!
27 Parannoul – To See the Next Part of the Dream
28 Rostam – Changefobia
29 Altin Gün – Yol
30 Andy Shauf – Wilds
Beste nummers verzamelde ik hier. Helemaal bovenaan:
Favo knuffels van 2021:
Beste eurosongnummer van 2021: