40. The Smile – Cutouts
De tweede 2024 release van The Smile is een heel ander beestje dan de eerste. Waar ‘Wall of eyes’ zich toespitst op een bepaalde uitgekiende sound, stuitert ‘Cutouts’ werkelijk alle kanten op. Er is ook meer balans tussen uptempo tracks en de wat rustigere. Of het nu ambient pop (‘Foreign spies’) betreft, math rock (‘Zero sum’) of postpunk (‘No words’), Thom Yorke, Jonny Greenwood en Tom Skinner blijven niet in hun comfortzone en experimenteren er gretig op los. Twee kwalitatief hoogstaande albums uitbrengen op een jaar tijd is niet veel artiesten gegeven, laat staan van zo’n legendarische muzikanten. (Martijn)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Soundcloud | Spotify
39. porcelain id – Bibi:1
Porcelain id is de artiestennaam van de in Rwanda geboren Hubert Tuyishime. Met Bibi:1 poot die meteen een debuut neer om u tegen te zeggen. Ook live is wat de in 1998 geboren Tuyishime neerzet erg straf. En dat nota bene met slechts één langspeler op hun conto. Porcelain id weet op ‘Bibi:1’ te imponeren met hun eigen stijl waar zijn krachtige en acrobatische stem centraal staat. Verder plukt Hubert lustig uit een resem aan genres als inspiratie. Soul, gospel (You are the heaven), experimentele elektronica (Reach me/reaching higher ft. Youniss), singer-songwriter (Low poly) en meer… Het illustreert de reikwijdte van deze veelbelovende jonge artiest. Ga zeker een kaartje kopen wanneer Porcelain id ergens op een podium staat, want het is de moeite waard. (Jonas Vda)
Beluister: Apple Music | Bandcamp | Spotify | Youtube Music
38. Justice – Hyperdrama
Er zit geen slijt op de Franse elektro van Justice. En bij elke plaat die de twee uitbrengen, krijg je het gevoel dat hun sound (net zoals hun uitzinnige live shows overigens) blijft evolueren. Alsof er geen plafond is aan het herwerken, knippen en plakken aan de karakteristieke elektro van het duo. Moeilijk ook, wanneer fans van het eerste uur telkens hopen op muziek die zo goed klinkt, maar toch nog een beetje anders als het iconische ‘Cross’. Maar ze zijn exact op de plek waar ze moeten zijn met ‘Hyperdrama’. Melodramatisch bij momenten, hazy en psychedelisch bijna elders – zoals op ‘Neverender’ met Tame Impala. Elders ‘Mannequin love’ weerklinkt Justice als een soort dance opera, hoewel men nog steeds vast houdt aan die, bij momenten, agressieve elektronica van weleer op een track als ‘Generator’. ‘Hyperdrama’ is de perfecte amalgaam waar Justice anno 2024 onder opereert. (Yannick)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Bandcamp | Soundcloud | Spotify
37. IDLES – TANGK
IDLES is veel meer zijn dan een one trick pony. Dat maken ze duidelijk met hun plaat ‘TANGK’. De Britse postpunkband toont een experimentele kant, die verrassend maar overtuigend aanvoelt. Belangrijk: hun typerende energie is onaangetast – gelukkig maar. Zoals altijd blijft IDLES trouw aan hun postpunk roots: rauwe gitaarlijnen, strakke ritmes en een direct herkenbare speelstijl. Met ‘TANGK’ verkent de band verschillende muzikale terreinen, waaronder invloeden van elektronische muziek, wat de dynamiek van het album vergroot. Joe Talbots rauwe stem brengt diezelfde intensiteit naar een nieuw niveau, waardoor het album je blijft boeien van begin tot eind. Kortom: ‘TANGK’ mag je niet missen. (Jolien)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Bandcamp | Soundcloud | Spotify
36. Billie Eilish – Hit me hard and soft
‘Hit me hard and soft’ is een album dat zowel nieuwe als oude fans aanspreekt, met een indrukwekkende evolutie in Billie Eilish’ muzikale stijl en thematiek. Ze experimenteert met verschillende genres en emoties, waarbij haar partner FINNEAS opnieuw een belangrijke rol speelt in de productie en songwriting. Het album benadrukt Eilish’ talent om zowel persoonlijke als universele thema’s te verweven, wat zorgt voor een diepgaande luisterervaring. Met dit album versterkt Billie Eilish opnieuw haar positie aan de top van de popmuziek, waarbij ze haar unieke stijl verder uitbouwt en verfijnt. (Karel)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Soundcloud | Spotify
35. The Lemon Twigs – A dream is all we know
De Amerikaanse retro-pop van The Lemon Twigs bewandelt al enige jaren de erfenis van de sunshine pop van The Beatles en consoorten. Gratuit is het echter nooit geworden. Het psychedelische, opgewekte lappendeken aan verfijnde pop klonk nog nooit zo rijk als op ‘A dream is all we know’. Ondanks dat de band hier tijdlozer dan ooit klinkt, heeft dat weinig te maken met de invloeden die de band op hun armen heeft getatoeëerd staan. The Lemon Twigs kerven een heerlijk stukje pop uit met dit album waarop alle puzzelstukjes in elkaar lijken te vallen. (Yannick)
Beluister: Apple Music | Bandcamp | Soundcloud | Spotify
34. Charli xcx – brat and it’s completely different but also still brat
Charli xcx was afgelopen brat summer niet weg te denken – met een bijpassende tournee, samen met Troye Sivan, als perfecte afsluiter. Het remix-album ‘brat and it’s completely different but also still brat’ is een ware viering van haar iconische stijl en speelse energie. Met sterren zoals Lorde, Billie Eilish en Ariana Grande aan boord, levert Charli een album dat verrassend en toch typisch Charli is. Het is een kick-ass partyrecord dat zijn eigen stempel drukt, met gewaagde, futuristische producties en een vleugje chaos die perfect past bij Charli’s stijl. Het album laat zien hoe ze haar genre blijft uitdagen en vernieuwen, terwijl ze trouw blijft aan haar unieke, eigenzinnige geluid. (Karel)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Soundcloud | Spotify
33. J. Bernardt – Contigo
Na zeven jaar wachten is J. Bernardt eindelijk terug. En hoe. De artiest geeft ons ‘Contigo’ cadeau. Een album dat zowel melancholisch als hoopvol klinkt, met een romantische ondertoon. De rode draad? Een gebroken hart. Jinte Deprez zet zijn liefdesverdriet om in een intieme, persoonlijke plaat. ‘Contigo’ is rijkelijk gevuld met warme, soulvolle vocals, subtiele en verfijnde synths en interessante melodieuze structuren. Het is moeilijk je te onderscheiden binnen het indie-genre, maar met zijn unieke mix van indie, soul en elektronica doet J. Bernardt dit met succes. ‘Contigo’ draai je grijs, of je het nu wilt of niet. (Jolien)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Spotify
32. Ariana Grande – eternal sunshine
Op haar zevende studioalbum ‘eternal sunshine’ onderzoekt Ariana Grande de complexe emoties van liefde en verlies. Na een tumultueus periode, met een scheiding en een nieuwe romance, laat ze horen dat ze zich niet langer iets aantrekt van publieke opinies. Geïnspireerd door de film ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’, combineert het album R&B en pop met persoonlijke reflecties. Songs als ‘yes, and?’ en ‘eternal sunshine’ tonen haar brutale eerlijkheid, terwijl ‘ordinary things’ afsluit met een waardevol advies van haar grootmoeder. ‘Eternal sunshine’ is een dansbare, volwassen en zelfverzekerde plaat die de pijn van het verleden omarmt. (Karel)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Soundcloud | Spotify
31. Xiu Xiu – 13″ Frank Beltrame Italian Stiletto with Bison Horn Grips
Xiu Xiu’s nieuwste album is een hele mond vol. Een zoals steeds buiten de lijntjes kleurend experiment van frontman Jamie Stewart en co dat uiteindelijk, op de één of andere manier, toch toegankelijk klinkt. Het album combineert synth-pop en industrial met Stewarts kenmerkende rauwheid en emotionele intensiteit. Tracks zoals ‘Common loon’ en ‘T.D.F.T.W.’ bieden krachtige ritmes en indrukwekkende melodieën, terwijl opener ‘Arp omni’ het donkere kantje van Stewart laat zien. Thematisch verkent het album onderwerpen als queerness, vergeving en introspectie, met poëtische en vaak cryptische teksten. Dankzij de verfijnde productie van John Congleton weet de band, na… meer dan 20 albums intussen?, nog steeds te verrassen. (Yannick)
[lees hier onze recensie van het album]
Beluister: Apple Music | Bandcamp | Soundcloud | Spotify