10 tot 14 juli. Fervente festivalgangers hebben deze vijf dagen al even in hun agenda omcirkeld, want dan vindt Dour Festival plaats. Wij hadden het met Alex Stevens en Matthieu Fonsny, de bookers van het festival, over de aankomende editie en hun verwachtingen.
Dour werd in 1988 opgestart door Carlo Di Antonio. Zijn broers en hijzelf organiseerden toen een hongerstaking en een festival tegen de sluiting van de mijnen, wat voor heel veel aandacht zorgde voor de media. Alex Stevens kwam enkele jaren later bij het team. “Dit jaar werk ik voor de twintigste keer mee aan het festival. Ik heb het festival echt zien veranderen van rock, over hiphop tot elektronische muziek. We vinden het fijn om het festival jaar na jaar opnieuw uit te vinden, met als grootste voorbeeld de vernieuwing van het terrein vorig jaar.” “Naar onze verwachting zal het publiek die vernieuwing dit jaar helemaal gewoon worden”, laat Mathieu Fonsny weten. “Waar het vorig jaar nog sterk wennen was, zijn we nu weer vertrokken voor twintig jaar. We blijven dit nieuwe terrein nog elk jaar verbeteren, we houden het fris en up to date voor iedereens comfort.”
De organisatie heeft alle feedback van vorig jaar meegenomen naar deze editie. Zo was er vorig jaar veel meer plaats, zowel op de campings als op de parking. Minder fijn waren dan weer de weinige schaduwplekken. Met de hittegolf van vorige zomer was het smelten op het festivalterrein. “Hier hebben we een oplossing voor bedacht: Shelters. Dat zijn overkoepelingen op het terrein, die voor schaduw of schuilplek voor de regen kunnen zorgen. Ook is het vanaf dit jaar toegelaten een lege drinkbus mee te nemen naar het festivalterrein en hebben we zoals altijd drinkbaar water aan de toiletten. Verder hebben we dit jaar vier bomen gepland, ook deze zullen voor extra schaduw zorgen.”
De Caverne, waarin we de voorbije jaren vooral metalacts programmeerden, dopen ze vanaf dit jaar om tot La Salle Polyvalente. “We hebben ervoor gekozen om de metalacts samen te brengen op één dag, zodat La Caverne niet meer zou worden gezien als die donkere tent. In La Salle Polyvalente kunnen we nu ook heel wat andere genres zetten, zoals de nieuwe Franse popmuziek, underground hiphop met Salut C’est Cool. Een andere verandering is dat de Balzaal en de Dub Corner van plaats veranderen. Dit hebben we gedaan zodat de Rockamadour genoeg plaats zou krijgen, aangezien die vanaf dit jaar een volwaardige stage is, met namen als DC Salas, DJ soFa en Kiosk Soundsystem.”
Tussen die grote namen als Damso, Cypress Hill, Parov Stelar en Vince Staples kan het moeilijk zijn om minder bekende parels te ontdekken. Daarom vroegen wij naar de zeven aanraders van Alex Stevens en Mathieu Fonsny. “We houden heel erg van Boy Pablo, je zou hem de nieuwe Mac DeMarco kunnen noemen. Hij komt uit Noorwegen en heeft Chileense roots. Hij maakt heel erg frisse, zonnige indiepop en staat op zondag 14 juli in Le Labo. Ook Namdose is een aanrader. Het project is een samenwerking tussen BRNS en Ropoporose en ze brengen Franse indierock. Hen kan je ook in Le Labo vinden, op vrijdag 12 juli. Verder raden we ook Moka Boka aan, hij speelt op vrijdag in de Boombox. We waren erg onder de indruk van zijn laatste album ‘Pas de pluie, pas de fleurs’ en zijn heel erg tevreden hem te kunnen programmeren.”
“Een andere aanrader is Venlo, een Luikse rapper. Hij zou normaal vorig jaar al spelen op Dour, maar moest toen afzeggen, we zijn dus blij dat hij dit jaar wel terug op de affiche staat, op 10 juli in de Boombox. Ook Rare Akuma is een aanrader, een Vlaming die heel erg chille hiphop maakt. Op 11 juli staat hij in La Salle Polyvalente. Verder ook Martha Da’Ro (die we al als voorprogramma van blackwave. aan het werk zagen). Superleuk dat we haar kunnen programmeren, want zij kan alles. Ze brengt een mix van elektronische muziek, urban, wereld en zingt dan nog eens zowel in het Frans als in het Engels. Op 12 juli staat ze in Le Labo. Als laatste raden we Commander Spoon aan, je zou het de Franse tegenhanger van STUFF. kunnen noemen en je kan ze zelfs horen op de nieuwe compilatie van Lefto. Zij openen op 14 juli La Petite Maison.”
Al die jaren Dour zorgen uiteraard ook voor anekdotes. De mooiste herinnering van Alex Stevens is het eerste optreden van Flume op Dour. “Flying Lotus en Flume stonden 2013 samen in een tent. Heel die tent werd toen gek. Voor Flume was het zijn eerste keer op een groot festival. Ook de eerste show van Damso was ongelooflijk, daarom kijk ik er echt naar uit om hem dit jaar opnieuw aan het werk te zien. Een andere mooie herinnering was de show van Selah Sue in 2009. Toen speelde ze enkel met een akoestische gitaar voor een publiek van tienduizend man. Ze zetten en lagen zich even neer in het gras tijdens de show, een magisch moment dat ik niet snel zal vergeten.”
Mathieu Fonsny heeft een goede herinnering overgehouden aan Lomepal. “Enkele jaren geleden speelde hij op Dour, rond de middag, hij was dus helemaal nog niet zo bekend als nu. Een paar dagen later hadden we te maken met een annulatie. Echt verschrikkelijk nieuws, want waar gingen we op zo’n korte tijd een vervanger vinden. Gelukkig hadden we eerder die dag Lomepal nog zien rondlopen op de camping, heb ik hem even aangesproken en gevraagd of hij die dag nog een show wilde geven. Grappig verhaal en een leuke herinnering.”
Zelf ook goede herinneringen creëren op deze festivalweide? Dour vindt dit jaar plaats van 10 tot 14 juni en er zijn nog tickets beschikbaar op de website van het festival.
Om helemaal klaar te zijn voor het festival, kan je een prijzenpakket met totebag, t-shirt, bierviltjes, beker en kaarten winnen. Stuur je beste Douranekdote naar info@indiestyle.be