De Belgische muziekbodem zit vol talent, maar niet altijd komen die ruwe diamantjes meteen terecht bij het publiek dat ze verdienen. Met Verse Vangst gaan we wekelijks op zoek naar recente Belgische releases die het beluisteren meer dan waard zijn, zonder daarbij oogkleppen op te zetten. Support your local scene!
Sinds dit jaar bundelen we onze vangsten in een Spotify-playlist. Zo heb je altijd een staalkaart van Belgisch talent binnen handbereik.
Het Brusselse jazzduo SCHNTZL beroerde in 2016 al menig gemoed met hun titelloze debuut, dat het midden hield tussen electro-akoestische composities, melancholische soundscapes en eerder experimentele verkenningen met beats en effecten. Sinds vorige week hebben Hendrik Lasure en Casper Van De Velde een nieuwe ep uit, en ook daarop krijg je een mix van invalshoeken voorgeschoteld. Zachte pianoklanken krijgen vaak een prominente plek, al weet de groep ook hoe ze die klassieke sounds boeiend kunnen manipuleren: het minimalistische ‘Stacey’ haalt er zo vervormde stemsamples bij, naast subtiel klikkende percussie.
De Gentse electronica-wizard Ninjato besloot om op z’n recente worp ‘Studying war for peaceful reasons’ de stadsgenoten van STUFF. onder handen te nemen. Met ‘Walking headz’ gaat er een track van hun eerste plaat volledig door zijn mangel, om er verknipt en verward weer uit te komen. Breakbeats, overstuurde synthbassen en outer space glitch-tonen hebben het nummer compleet gekaapt, waardoor het enkel toeneemt in gelaagdheid en intensiteit. Hoe je het geluid van een ongrijpbaar geniale band nog zo kan uitdagen, onze mond viel vanaf minuut één open.
Het is al even geen geheim meer dat er ook in Leuven een interessante elektronische scene leeft, met Poldoore, Moodprint en de hele Tangram Records-bende. Ook Maverick, het alias van Wim Thijs – ooit lid van het ter ziele gegane AKS –, heeft daar een serieuze beat in de pap te brokken. De producer werkte al eerder samen met Selah Sue, en deze week verscheen er een nieuwe track van de twee. Future bass, hiphop en mellow soul gaan duidelijk perfect samen met de karakteristieke stem van de zangeres, bewijst ook ‘The minute’.
Is Luie Louis (foto) de volgende hiphop-revelatie van Vlaanderen? Wij durven stellen van wel. De eigenzinnige Antwerpse artiest kan je kennen vanop Lefto’s ‘Rappers van eigen kweek’-compilatie of van de track ‘Realitycheque’, die deze rubriek al opfleurde, maar evengoed bracht hij al de soloplaat ‘Love life louis’ uit en brak hij in 2014 al potten met het gelijknamige album van het door hem opgerichte collectief Netwerk. Op z’n nieuwe single ‘Slechte gewoontes’ heeft de rapper z’n naam alvast niet gestolen: samen met de Luie Live Band voorziet hij de meest laidback vibes uit heel ’t Stad én de Parking. Ze lijken tamelijk stoned en zijn het allicht ook, maar dat komt die groovy soul enkel ten goede. De poëtische rhymes van Louis kabbelen in een sappig accentje intussen rustig voort.
MAUGER is een relatief nieuwe band uit Oostende. Het lijkt de wereld op z’n kop, maar bezieler Mauger Mortier verhuisde er bewust heen vanuit Brussel. De muzikant haalde er enkele ex-bandleden van Absynthe Minded bij en leverde intussen al enkele songs af, waaronder ‘Berlin will wait’ en ‘Streets run dry’, dat al op Radio 1 te horen was. Een volwaardig debuut staat gepland voor november, maar met dit nieuwe ‘Time to choose’ vuurt MAUGER nog een voorproefje op de wereld af. Het strakke popnummer drijft op weinig meer dan een rond baslijntje en enkele rake synthklanken, verstrengeld met dynamische vocals: less is more werkte zelden zo goed.