Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.
All Them Witches – Nothing as the ideal
Voor de opnames van hun zesde album trok het Amerikaanse All Them Witches naar de legendarische Abbey Road Studios om daar hun bluesy, psychedelische rock vast te leggen. Het is hun eerste worp als een trio en misschien ook wel hun meest uitdagende.
Big Sean – Detroit 2
Big ‘The Don’ Sean is daar eindelijk met zijn opvolger voor de felgesmaakte mixtape ‘Detroit’, nu al een goeie acht jaar oud. En gedurende die goeie acht jaar maakte hij vooral albums die net niet bleven hangen. Ondanks die relatieve middelmatigheid is Big Sean uitgegroeid tot een grote naam. Als lid van GOOD Music heeft hij nauwe banden met onder andere Kanye West en na zijn relaties met (de intussen overleden) Naya Rivera, Ariana Grande en Jhene Aiko is hij amper uit de pers weg te branden. Men kijkt dus in het wereldje reikhalzend uit naar de nieuwe worp van The Don. Want met de opvolger van ‘Detroit’, passend getiteld ‘Detroit 2’, legt hij de verwachtingen hoog. Het voorsmaakje, het al geloste ‘Deep reverence’ is een samenwerking met de betreurde Nipsey Hussle, is alvast een blijvertje. Voor de rest is het vooral watertanden bij de tracklist. Young Thug, Stevie Wonder, Travis Scott, Anderson. Paak, Erykah Badu en Jhene Aiko sieren de tracklist en dan hebben we nog niet eens de helft van de gasten vernoemd. Hit Boy, die juist de nieuwe Nas onder handen nam, en Kanye West krijgen de eindverantwoordelijkheid voor de productie. Niet onlogisch dus dat Big Sean dit zijn beste album ooit noemt. (Bert)
Bill Callahan – Gold record
Amper een jaar na het goed ontvangen ‘Shepherd in a sheepskin vest’ keert de Amerikaanse singer-songwriter alweer terug met een gloednieuwe collectie folknummers die als vanouds gehuld zijn in dat typerende sarcasme. Sinds juni bracht Callahan al iedere week een track van ‘Gold record’ uit, maar vandaag kan je het album dus in z’n geheel beluisteren.
BUMPER – Pop songs 2020
Michelle Zauner (Japanese Breakfast) en Ryan Galloway (Crying) hebben gisterenavond laat aangekondigd een ep uit te brengen als BUMPER. Het duo schreef de nummers voor de ep gedurende de lockdown en zijn dus evenwel een directe reflectie van de gedachtestromen die zich toen hebben gemanifesteerd. (Yannick)
Danger Incorporated – Hackers of the world unite
Danger Incorporated is een duo uit Atlanta dat genarcotiseerde r&b brengt. Denk Drain Gang, maar in plaats van in het koude Zweden gemaakt te zijn straalt de muziek de rokerige sfeer uit van een slecht verlicht café een half uur voor sluitingstijd. (Tobias)
Declan McKenna – Zeros
Op 18-jarige leeftijd een uitstekende debuutplaat uitbrengen – het zijn er niet veel die het hem nadoen. Ondertussen is rijzende ster Declan McKenna 21 en heeft hij een opvolger klaar. Ook op ‘Zeros’ gaan we ongetwijfeld weer kunnen genieten van indie-meezingers en gezellig drukke songs die niet meer uit het hoofd te krijgen zijn.
FAUZIA – are you hoping for a miracle?
Vorige week nog bracht de Londense in het kader van Bandcamp Friday een tweedelige ep ‘Fragments’ en vandaag brengt ze er opnieuw eentje uit. In tegenstelling tot die ep werkte ze voor deze samen met onder andere Kelela en George Riley. (Yannick)
Galya Bisengalieva – Aralkum
Hoewel haar naam wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen, heb je haar muziek ongetwijfeld al ergens gehoord. Deze in Kazachstan geboren violiste leidt namelijk het London Contemporary Orchestra en dit ensemble speelde de orchestrale arrangementen in van onder andere Radioheads ‘A moon shaped pool’, de ‘Suspiria’ soundtrack en leverde een bijdrage op een track van Frank Oceans ‘Blonde’. Haar langspeeldebuut is een donkere ambientplaat geworden, die draait rond een van de grootste milieurampen : de uitdroging van het Aralmeer.
Raveyards – Recollect
Zelf omschrijft het Gentse Raveyards hun album ‘Recollect’ als een “punky crossover tussen hiphop en industrial”, maar laat vooral je eigen oren hierover oordelen. Wat vaststaat is dat de heren een voorliefde hebben voor donkere elektronische muziek en dat dit in allerlei vormen en klanken naar buiten komt op ‘Recollect’.
Rui Ho – Lov3 & l1ght
Het langverwachte debuutalbum van de Chinese bij Planet Mu is een flashy kleurenpalet geworden vol ratelende post-club en angstige elektronica. Singles ‘Exodus 12’ en ‘Right now’ schenen alvast terecht een onomwonden eclectische mix te voorspellen van wat de Aziatische clubscene momenteel te bieden heeft – en dat is niet mis. (Yannick)
The Radar Station – Life inside a tornado
Wie z’n muziek graag sfeervol, maar tegelijkertijd ook radiovriendelijk wil, kan z’n hart ophalen met ‘Life inside a tornado’ van The Radar Station. Begin dit jaar kwamen ze als een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting uit de bus en vanaf vandaag kan je naar hun eerste langspeler luisteren.
Throwing Muses – Sun racket
Throwing Muses is het levende bewijs dat een oudgediende indierockband ook na een carrière van meer dan 30 jaar nog steeds goede muziek kan uitbrengen. ‘Sun racket’ volgt ‘Purgatory/paradise’ uit 2013 op en is daarmee de tiende langspeler van deze Amerikaanse band rond Kristin Hersh.
Tricky – Fall to pieces
Z’n laatste platen waren niet bepaald een groot succes te noemen, dus gooit het ex-Massive Attack lid het het over een andere boeg met ‘Fall to pieces’. We krijgen hier 11 fragmentarische tracks voorgeschoteld die soms op de meest abrupte manier eindigen, met voornamelijk Marta Złakowska die de vocals voor haar rekening neemt.