Wat is er leuker na een festival dan nog een beetje nakeuvelen over de optredens die je gezien hebt? Voor muziekfreaks als jij en ik is dat waarschijnlijk een groot deel van de beleving. Daarom vroegen we enkele mensen die we op Plaine de la Machine à Feu tegenkwamen om hun drie favoriete optredens. Lees verder ook al onze verslagen hier en check de 101 meest memorabele momenten van deze editie.
Benjamin Beutels (manager bij Rockoco)
1. Protomartyr
‘The Agent Intellect’ is zonder twijfel een van de beste albums van de afgelopen jaren en live is het viertal uit Detroit ook machtig. Enkele maanden terug brachten ze al een verschroeiende show in Het Bos en ook dit weekend waren ze wederom weergaloos in de Labo.
2. Mbongwana Star
Mbongwana Star kreeg de bloedhete Labo op zondag aan het springen met een fantastische set. De immer enthousiast dansende bandleden maken het feest helemaal compleet.
3. DJ EZ
Beste dj van de wereld met potentieel de beste set op Dour.
Anthony Brynaert (Indiestyle)
1. SOPHIE
2. Sigur Rós
3. Zora Jones
Bert Cambier (Muziekclub N9)
1. Jeanne Added en Cocaine Piss
Beste frontvrouwen van Dour 2016 (Stem! Présence! Moves!).
2. Destruction Unit
Nomen est omen. Alles kapot.
3. Regarde Les Hommes Tomber
Franse post-blackmetal, het bestaat.
Ook goed: Poliça, Moaning Cities, The Soft Moon, La Colonie de Vacances, Jungle By Night, STUFF., Mdou Moctar en La Mverte.
Sigi Willems (Indiestyle)
1. The Soft Moon
Duwen, moshen, zweten, kolken, stinken en kapotgaan op de hardst mogelijke postpunk in een tot de nok gevuld, volledig in duisternis gehuld Labo: Dourreeeeeeeuhhhhhhh.
2. Le Colisée
Vernieuwende future-pop van vier geniale, Brusselse zotte dozen die hun boodschap van liefde en vrede met verve op het publiek wisten over te brengen dankzij de talrijke knuffels en liefkozingen van frontman David Nzeyimana aan het adres van de fans.
3. David August
De ene onweerstaanbare ontploffing na de andere: ik weet nu echt wat dansen is.
Simon Nuytten (Felix Pallas, Bazart)
1. Fatima Yamaha
2. Mac DeMarco
3. Dave Clark
Was enkel donderdag op het festival.
Daan Leber (Indiestyle)
1. Skepta
2. Ho99o9
3. Lotic
Thomas Lauwers (Lohaus)
1. Four Tet
2. Fatima Yamaha
3. Flavien Berger
Thomas Konings (Indiestyle)
1. SOPHIE + Danny L Harle
2. Skepta
3. Nidia Minaj
Ook best wel heel bueno: La Femme, FEWS, Protomartyr en DJ Paypal.
Jasper Segers (Soldier’s Heart)
1. Flavien Berger
De one man show die eindigde in een massafestijn.
2. Lawrence Le Doux
De groeiende set die opgebouwd werd tot aan een implosie.
3. Four Tet
Het feest waar de dansbenen eindelijk begonnen te kriebelen.
Geerhard Verbeelen (Indiestyle)
1. Four Tet
De meest beklijvende muzikale trip werd ons gepresenteerd door Four Tet. Het werd een intense beleving die me op de vrijdag naar dromenland stuwde. Het hypnotiserende spektakel werd minutieus op –en afgebouwd, Four Tet bewees dat ook intelligente muziek dansbaar kan zijn.
2. Mac Demarco
Toegegeven: het alcoholgehalte bereikte een hoogtepunt in mijn bloed tijdens het optreden van Mac Demarco. Daardoor kwam de slackerpop uitstekend over. Met de ondergaande zon op de achtergrond hing er een heerlijk laidback sfeertje in La Petite Masion. Er was inderdaad veel randanimatie, maar de songs bleven toch goed overeind, met als hoogtepunt een genotvol ‘Chamber of reflection’.
3. SOPHIE
Het eerste, echte sprankelende feestje op donderdagavond. Met zijn ongrijpbare futuristische PC Music sloeg SOPHIE je hoofd helemaal op hol. Doldwaasheid die perfect paste op Dour. De gevarieerde set zorgde ervoor dat het boeiend was van begin tot eind.
Louis Verdier (AB)
1. SHXCXCHCXSH
Alleen al door de gecompliceerde schrijfwijze spatte dit Zweedse technoduo net iets meer van de rijk gevulde affiche, de set op Dour krijgt volledig diezelfde beschrijving mee: niemand van de 150 andere artiesten kon tippen aan deze show. Obscuur, duister, vaag, mysterieus, onverklaarbaar, vreemd, onverwacht. Maar het aller-aller-allerbeste op Dour!
2. Skepta
Grime is niet dood! Wat bij de formidabele show van Stormzy op Dour af en toe nog aan ontbrak, had Skepta in overvloed: ENERGY! Met agressieve rhymes en dito beats greep hij zijn publiek bij de keel, jaagde hij hen op tot iedereen danste (zelfs tot in de hoge palen van de Boombox) en liet hij niemand los tot hij elk laatste druppeltje energie uit hen had gezogen. Beest!
3. Danny L Harle
Wie PC Music zegt, krijgt ofwel een knuffel van een die hard-fan, ofwel een highfive op zijn aangezicht van wie de popbeats absoluut niet kan smaken. Dat die laatste categorie groter is, bleek bij de opkomst in Le Labo, maar dat liet anticharismatische Huge Danny niet aan zijn hart komen. Met een set waarin hij allerhande zeemzoete poptonen en dansende elektronische beats aan elkaar plakte (Miley Cyrus! Years & Years!) en ook zijn eigen werk respecteerde, verbaasde hij deze die hard-fan nogmaals. Knuffels volgende keer?
Johan Baeten (Indiestyle)
1. Dan Deacon
Mijn favoriet zwaargewicht in de electrokringen toonde op Dour nogmaals zijn uitmuntend performancevermogen. De bezwerende grooves, de onwankelbare drums, de betoverende melodieën en Deacons handelsmerk; zijn interactie met het publiek: we mochten er in Le Labo allemaal met volle teugen zestig minuten lang van genieten.
2. SOPHIE
Dit Londens wonderkind groeit stilaan uit tot een fenomeen in de electronicawereld. Niet alleen kwamen zijn eigen hyperkinetische popjuweeltjes als ‘VYZEE’ of ‘BIPP’ donderdagnacht magistraal tot hun recht, maar ook de rest van zijn bonkende set deed de Boombox ongeveer uit haar voegen barsten.
3. Protomartyr
Protomartyr lijkt zowat uit te groeien tot het ideaalbeeld van elke post-punkband. Bijna alles klopt aan dit viertal uit Detroit: de atypische maar briljante frontman, de inbeukende drumpatronen en vooral die indringende gitaren waar collega’s van Ought of Parquet Courts bijna afgunstig naar luisteren en denken: dju, die lijn wou ik altijd al. Ook live deed Protomartyr op Dour grootse dingen.
Florian Strik (Indiestyle)
1. Danny L Harle
Allesbehalve een van de muzikaal verfijnde hoogtepunten op Dour maar wel de act die het meeste plezier naar de weide bracht. Danny bevond zich in de grijze zone tussen marginale kermismuziek en het excentrieke geluid van PC Music. Nog nooit een artiest zo vrolijk gezien met een 50-koppig publiek voor zich.
2. Pantha Du Prince
Door de overvolle Boombox bij Skepta maar afgedropen richting La Petite Maison Dans La Prairie. Verscholen achter hun glinsterende maskers brachten de langharige neo-hippies van Pantha Du Prince en z’n band zinderend prachtige electronica voort. Steengoede overgangen trouwens!
3. Factory Floor
Zonder al te veel verwachtingen richting deze Londense groep vertrokken om vervolgens na een uur badend in zweet en gelukzaligheid naar buiten te komen. De vetste techno-act van Dour 2016!