Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebook-feeds en Soundcloud-profielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegen te kunnen.
Baths – ‘Romaplasm’
Baths, het electropop-project van Will Wiesenfeld, brengt na drie jaar terug nieuw materiaal uit. ‘Romaplasm’ volgt op ep Ocean Death uit 2014. De laatste langspeler van de Amerikaan heet ‘Obsidian’ en dateert uit 2013. Wiesenfeld experimenteerde reeds met de geluiden van water en klikkende pennen in eerder werk, op de nieuwkomer krijgen anime, comics en videogames een rol.
Morrissey – ‘Low in high school’
Morrissey is al gekend om zijn controversiële uitspraken, zijn laatste langspeler is misschien wel het meest politieke getint. De albumhoes toont een jongen, de zoon van bassist Mando Lopez, die voor Buckingham Palace protesteert tegen de monarchie. Op ‘Low in high school’ kaart de ex-frontman van The Smiths politiegeweld en wandaden in de olie-industrie aan. Steven Patrick Morrissey richtte tevens zijn eigen label Etienne op voor de release van het album.
Tame Impala – ‘Currents collectors edition’
Kevin Parker en kompanen tipten al een poosje op de sociale media de komst van iets nieuws. Het resultaat is een luxe en prijzige heruitgave van ‘Currents’. Dat album uit 2015 vormde een stilistische koerswijziging voor de Australiërs. Ze speelden er hitlijsten mee ondersteboven en behaalden tevens de derde plaats op ons eindejaarslijstje. De heruitgave van ‘Currents’ bevat een ep met drie b-kantjes, een nieuwe versie van ‘Reality in motion’ door bandlid Jay Watson (GUM) en remixes van ‘Let it happen’ en ‘Reality in motion’.
King Gizzard & The Lizard Wizard – ‘Polygondwanaland’
De productieve heren van King Gizzard & The Lizard Wizard (foto) mogen zich haasten om hun belofte waar te maken en dit jaar vijf albums uit te brengen. Vandaag verschijnt nummer vier. Zoals de geruchten klonken, heet de nieuwe plaat inderdaad ‘Polygondwanaland’. Bovendien kan je de nieuwkomer volledig gratis downloaden in een formaat naar keuze én spelen Australiërs op 28 februari in de Vooruit. Op naar nummer vijf.
Mavis Staples – ‘If all I was was black’
De protestfactor van dit lijstje schiet nog de hoogte in met het nieuwe muzikale kind van Mavis Staples. De artieste klaagt met haar karakteristieke mix van gospel, soul en pop een steeds onverdraagzamer en ongelijker Amerika aan op ‘If all I was was black’. Zo brouwt ze een vervolg aan het activisme dat ze reeds tentoonspreidde als frontvrouw van The Staples Singers.
Blaue Blume – ‘Sobs’
De band uit Copenhagen laat twee jaar na debuut ‘Syzygy’ terug van zich horen met ‘Sobs’. De ep is goed voor een kwartiertje op de hoogten van de Deense pop-wereld. De heren flirten op de nieuwe plaat zachtjes met de jaren ’80 en combineren elektronische laagjes met onverwachte wendingen en prominente weemoedige vocalen.
Bruno Major – ‘A song for every moon’
De Londense romanticus schreef gedurende een jaar bij elke volle maan een nummer. Het resultaat kan je vanaf vandaag hier horen. Op debuut ‘A song for every moon’ combineert Major de klassieke singer-songwriter – traditie met vernuftige elektronische paradepaardjes. De Brit heeft ondertussen al enkele noemenswaardige samenwerkingen op zijn cv staan, zo zat hij achter de controletafel met Disclosure en verzorgde hij het voorprogramma voor Lianne La Havas.
Tove Lo – ‘Blue lips’
De Zweedse pop-artieste schreef al gedichten en kortverhalen voor ze muziek maakte. Het is dan ook geen verrassing dat derde langspeler van Tove Lo klinkt als een boek, met twee hoofdstukken ‘Light beam’ en ‘Pitch black’. Het album, dat volledig ‘Blue lips (Lady wood phase II)’ heet, is een vervolg op ‘Lady wood’ uit 2016, eveneens verdeeld in ‘Fairy dust’ en ‘Fire fade’. Zo vormt ‘Blue lips’ een soort van album-diptiek waarin de hoogtes en laagten van relaties centraal staan.
Ivy Falls – ‘Mean girls’
Fien Deman won twee jaar geleden met I Will, I Swear De Nieuwe Lichting. Ondertussen sloeg de artieste een nieuwe muzikale weg in met Ivy Falls. Daar maakt de orkestrale pop van het eerste project plaats voor pastelkleurige poptronica. Frontvrouw Deman’s stroperige stem wordt vergezeld door Trui Amerlinck (Tsar B), Simon Raman (Steiger) en Xavier De Clercq (Sleepers’ Reign). Op vijf december stelt de Gentse band het debuut voor in Trefpunt.
GFOTY – ‘Gfotybucks’
Koffie haal je vandaag bij Gfoty, acroniem voor “girlfriend of the year”. Het pop-project van de Britse Polly-Louisa Salmon pompt caffeïne in je aderen met een tweede album ‘Gfotybucks’. In het Spotify-bio’tje is het enige wat je over de artieste te lezen krijgt “Gfoty is a state of mind – she is your dream – she is your idol. You love Gfoty and Gfoty loves you.” Beslis hier of Gfoty gelijk heeft.
Charlotte Gainsbourg – ‘Rest’
Charlotte Gainsbourg, dochter van cultkoppel Serge Gainsbourg en Jane Birkin, is misschien vooral bekend als actrice van Lars von Triers’ films. Ze heeft daarnaast ook een indrukwekkende muzikale carrière op haar naam staan, mét een uitstekende neus voor samenwerkingen. Haar eerste album ‘Charlotte for ever’ werd geschreven en geproducet door haar vader. Voor nummer twee zat niemand minder dan Radiohead-knoppendraaier Nigel Godrich achter de productietafel. ‘IRM’ uit 2009 werd geproducet door Beck. Op ‘Rest’ verdwijnen de samenwerkingen echter naar de achtergrond, ook al telt het album met onder andere Paul McCartney en de producer van Daft Punk en Frank Ocean er meer dan ooit. Voor het eerst schrijft Gainsbourg haar teksten zelf. Het resultaat is een eclectisch allegaartje van hiphop, synthpop, psychedelia met zelfs Franse new wave-invloeden.
Peter Broderick – ‘All together again’
Multi-instrumentalist Peter Broderick voegt ‘All together again’ aan zijn imposante discografie toe. De muzikale duizendpoot verzamelt in de nieuwkomer materiaal dat hij op verzoek componeerde. Zo bevat ‘All together again’ een nummer geschreven voor een huwelijksjubileum, een compositie die een boottocht in Istanboel moest begeleiden en een twaalf-minutenlange set geschreven voor een show van de New York Fashion Week. De Amerikaanse producer keert terug naar zijn originele aanpak en stond zelf in voor alle instrumenten en de productie van ‘All together again’.
Jaden Smith – ‘Syre’
Jaden Smith debuteert vandaag met langspeler ‘Syre’. Het album volgt op ep ‘This is the album’ uit 2015 en werd genoemd naar Jaden’s derde naam. Het middelste telg uit de artistieke familie van Will Smith sleepte voor zijn langspeeldebuut samenwerkingen met A$AP Rocky en Raury in de wacht.
Call Me By Your Name (OST)
Vanaf vandaag kan je de soundtrack van Luca Guadagnino’s ‘Call me by your name’ fysiek aanschaffen. Op die soundtrack is onder meer Sufjan Stevens met ‘Mystery of love’ en ‘Visions of Gideon’ te horen, zo ook Japans componist Ryuichi Sakamoto (‘The Revenant’, ‘The Last Emperor’). De coming-of-age film is gebaseerd op een roman van André Aciman en volgt de romantische ontwikkelingen tussen een Italiaans-Amerikaanse jongen (Timothée Chalamet) en de Amerikaanse student van zijn vader (Armie Hammer) in een kleine Noord-Italiaanse stad in 1983.