Dertien tips voor een avontuurlijke Pukkelpop

door Mattias Goossens

Voor wie door de tenten de podia niet meer ziet hebben wij dertien deodorant-frisse namen om indruk mee te maken bij je onvoorbereide vrienden. Wie voor het vallen van de avond z’n campingstoel achter zich kan laten en de donkerste tenten opzoekt of de groepsdruk die bij headliners hoort kan weerstaan, kan immers zoals elk jaar weer heel wat moois ontdekken op deze Pukkelpop. Team Indiestyle brengt daags nadien verslag uit van al dat moois, al kan je ons ook volgen via Instagram (Indiestyle.be)

Donderdag

Sigrid (Club, 13u00 – 13u45)
Een van de meest gehypete namen op het wereldwijde web is de Noorse zangeres Sigrid. Met haar alternatieve pop weet ze zowel de liefhebbers van moeilijkere manier als het grote publiek te overtuigen. In het voetspoor van Lorde zou ze met haar minimale en charismatische sound wel eens gigantische potten kunnen breken. Nummers als ‘Don’t kill my vibe’ en ‘Plot twist’ katapulteerden haar meteen naar de hoogste popregionen. (Thomas)

Donnie (Dance Hall, 13u50 – 14u30)
De zelfverklaarde “Nederlandelijke Post Malone met een missend chromosoom”, oftewel
Donnie, opent op donderdag de Dance Hall. De rapper die enkel haute couture draagt, rapt over geld, mode en tuinslangen, zonder dat het belachelijk wordt. Met steun van Bas Bron (aka Fatima Yamaha en de producer van De Jeugd Van Tegenwoordig), blijven de beats van Maradonnie muzikaal de moeite. (Daan)

Mykki Blanco (Castello, 14u40 – 15u30)
Het lijkt misschien een beetje overbodig om Mykki Blanco nog in dit lijstje op te nemen, maar een overschatte en uitermate belangrijke artiest van zijn kaliber kan niet genoeg gepromoot worden. De assertieve, homoseksuele en seropositieve queer rapper is de moeder én de vader van de identity politics-hiphop en blijft gewoon voortdurend relevante, vooruitstrevende en grensoverschrijdende muziek uitbrengen. (Thomas)

Abra (Castello, 16u30 – 17u25)
Gelanceerd door Awful Records en opgepikt door Ninja Tune is Abra ongetwijfeld een naam om in de gaten te houden. Met haar alternatieve r&b wist deze bijzondere en verfrissende verschijning alvast de gemiddelde Subbacultcha-subscriber om haar vinger te winden, terwijl ze ook tijdens eerdere liveshows in ons land duidelijk maakte een stevig potje te kunnen zingen. (Thomas)

Joy Orbison (Castello, 22u00 – 00u00)
Wie Mura Masa iets te poppy vindt voor zijn smaak, kan terecht bij Joy Orbison voor een even Londens geluid. De dj vist uit een gelijkaardig vijver, maar dan niet verwaterd. Zijn sets bestaan voornamelijk uit UK Bass, garage en funky tech house, met alle zijsporen die daaraan verwant zijn. (Daan)

Vrijdag

Julia Jacklin (Lift, 18u40 – 19u40)
Een van de fijnere festivalopeners die we deze zomer al op ons pad mochten kruisen, is Julia Jacklin. Onze recensente voelde zich tijdens de set van deze singer-songwriter op Down The Rabbit Hole meteen in het midwesten van de Verenigde Staten, al komt de 25-jarige artieste eigenlijk uit Australië. Tussen altcountry en indiefolk klinkt Jacklin niet gezapig maar net scherp met haar coming-of-age-verhalen. (Thomas)

Anna Of The North (Lift, 20u50 – 21u40)
Scandinavië en popmuziek: het is altijd al een bijzonder geslaagde combo geweest. Waar normaal gezien Zweden altijd als hét land met de grootste expertise in het genre werd gezien, gooit Noorwegen momenteel duidelijk de hoogste ogen. Niet alleen dankzij Sigrid, maar ook dankzij Anna Of The North, een duo dat een heel erg zachte en schattige variant van het genre maakt en daarmee ook al Tyler, The Creator wist te overtuigen. (Thomas)

Bjarki (Castello, 22u30 – 00u00)
Bjarki bracht ons met ‘I wanna go bang’ een van de technoplaten van 2016, maar onder de vleugels van Nina Kraviz groeide de IJslandse dj uit tot een waar fenomeen. Hij tast de grenzen van techno af, om ze vervolgens met gemak over te steken. Zijn experimentele sets zijn een verademing tussen al het standaard four to the floor-geweld in de scene. (Daan)

Zaterdag

Culture Abuse (Lift, 12u35 – 13u20)
Af en toe kan je in de programmatie van Pukkelpop Eppo’s liefde voor poppunk, emo en aanverwante genres terughoren. Zo is Culture Abuse een bandje dat graag al eens durft rammelen en doet terugdenken aan je favoriete bands uit je pubertijd. De band geeft bovendien ook fijne garage-vibes af en wist daarmee het grote Epitaph Records te veroveren. Eerste nieuwe single ‘So busted’ is alvast een gigantisch schot in de roos. (Thomas)

D. D. Dumbo (Club, 14u10 – 14u55)
De naam van D.D Dumbo doet nu al een tijdje de ronde op het wereldwijde web, maar ik had nooit echt het gevoel dat de man nu al écht doorgebroken was. Foute inschatting zo blijkt: de man heeft intussen miljoenen streams op zijn Spotify-teller staan, terwijl onder meer ook een boeking op het prestigieuze Pitchfork-festival in Parijs te noteren valt. Met zijn psychedelische singer-songwritermuziek heeft de Australiër een gat in de markt gevonden, eentje dat zowel fans van Tame Impala als van folkmuziek kan aanspreken. (Thomas)

Shame (Lift, 15u50 – 16u40)
Dé ontdekking vorig jaar op het Gentse Big Next Festival heette voor mij Shame. In de stijl van Fat White Family (punk, bier en weinig kleren) bestormen deze heethoofden daarmee elk podium. Zo daverde het onlangs ook nog in het voorprogramma van Sleaford Mods tijdens Les Nuits Botanique. Die twee bands hebben dan ook veel gemeen: Shame is evenmin vies van een potje maatschappijkritiek en doet je misschien wel meebrullen met een anthem tegen Theresa May. (Thomas)

Ho99o9 (Lift, 19u50 – 20u45)
Badbadnotgood staat steeds garant voor een opzwepende jazzset, met veel hiphop en elektronica, maar de kans is groot dat je mij toch bij Ho99o9 kan aantreffen. Hun teringherrie bevindt zich op het kruispunt van noise, punk en hiphop en komt live als een mokerslag aan. Wie echte punk anno 2017 aan het werk wil zien, moet deze show met fluo aanduiden. (Daan)

Ben Ufo (Castello, 23u00 – 01u00)
Een zeldzaamheid in het muzieklandschap: dj’s die geen producer zijn. Ben Ufo is er zo eentje. De Brit staat bekend om zijn uitstekende en vooruitstrevende muzieksmaak. Als labelbaas van Hessle Audio bracht hij werk van James Blake, Objekt en Blawan uit, en in zijn sets richt hij zich ook op die combinatie van techno, house, garage, dubstep en jungle, afgewerkt met een funky toets. (Daan)