Liefhebbers van de betere electronica konden afgelopen jaar veelvuldig hun hartje ophalen bij de zomerse klanken van Caribou. Voor deze winter zorgde Londenaar James Greenwood op zijn debuut als Ghost Culture voor een donkere en kille tegenhanger. Een blik werpen op beide hoezen is voldoende: waar een cover amper kleurrijker kan zijn dan bij ‘Our love’, kreeg ‘Ghost culture’ een bijzonder somber ontwerp. Desalniettemin maakt het beluisteren van het album zelf ons best wel vrolijk.
Eerst en vooral is erin slagen om succesvol terug te blikken naar de jaren 80 bijna altijd een pluspunt. De bij momenten holle, minimale analoge productie vertoont bijvoorbeeld heel wat kenmerken van de Detroit technoscene. Tegelijkertijd laten warmere synthklanken uitschijnen dat Greenwood ook wel lp’s van new wave-grootheden als Depeche Mode en The Human League in zijn platenkast heeft liggen.
Toch vallen er ook heel wat parallellen te trekken met hedendaagse muzikanten. Zo onderscheiden we in de meer up-tempo songs flarden van de eigentijdse darkwave van Trust en schemert de sound van East India Youth door in de eerder rustige nummers. Die laatste durft echter nog meer het experiment op te zoeken dat hem leidt naar de andere kant van de grens tussen sobere synthpop en ambient.
Aangezien de drie grootste prijsbeesten (‘Mouth’, ‘Giudecca’ en ‘Arms’) het album mogen openen, lijkt alles op het eerste gehoor daarna wat in te zakken. Het is pas na enkele luisterbeurten dat het daaropvolgende halfuur z’n sterkte en bij momenten zelfs verrassende schoonheid laat zien. Zo blijkt het rustige ‘The fog’ meer dan zomaar een fijne afsluiter en wordt ‘Glaciers’ ontmaskerd als een verdoken walsje.
Op die manier valt er niet anders te concluderen dan dat ‘Ghost culture’ niet alleen een boeiend debuutalbum is, maar dat het daarenboven ook nog eens erg samenhangend is. Het aanvankelijke gevoel van lichte eentonigheid vervaagt al vlug en alles wat initieel koud en afstandelijk leek geeft zijn onderliggende warme gloed prijs. Kortom, een niet te missen langspeler voor fans die hun elektronische muziek graag geïnjecteerd zien met een flinke dosis darkwave.
Album verdeeld door N.E.W.S.